Građevinska dozvola za 28 dana

Izvor: Akter, 04.Avg.2014, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinska dozvola za 28 dana

Novi zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da bude usvojen početkom septembra omogućiće dobijanje građevinske dozvole za 28 dana

Zakon će takođe uvesti jednošalterski sistem, a investitori više neće morati da obijaju pragove raznih institucija i šaltera, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

"Naš interes je da Srbija više ne bude 182. na listi Svetske banke po izdavanju građevinskih dozvola i nećemo više da se čeka oko 260 >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dana na dozvolu. Ovim novim zakonom dozvola će se dobijati za 28 dana i 18 procedura je smanjeno na 13", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture.

Mihajlović je u Palati Srbija, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, najavila da će biti ukinuta naknada za uređenje građevinskog zemljišta, jer je to parafiskalni namet, ali će biti plaćan određeni iznos samo za stvarno opremanje zemljišta.

"Od 2008. godine do danas ambijent za investitore se pogoršao po pitanju izdavanja građevinskih dozvola i mi smo zabeleželi pad Srbije na listi Svetske banke u tom periodu za 33 mesta, što je alarm i crveno svetlo za ovu vladu", naglasila je Mihajlović.

Ona je rekla da je zbog toga donošenje ovog reformskog zakona isto toliko važno kao i donošenje Zakona o radu i seta medijskih zakona.

Ministarka je precizirala da će nadležni državni organi na osnovu tog zakona prikupljati neophodnu dokumentaciju za investitore i da će investitori jedino morati da podnose ona dokumenta za koja moraju to lično da urade.

Mihajlović je naglasila da će se građevinska dozvola praktično dobijati za svega tri dana i da će u predviđenom roku od 28 dana ostatak vremena odlaziti na ispunjavanje lokacijskih uslova.

Ona je rekla da u Srbiji građevinarstvo sada učestvuje sa svega četiri odsto u BDP, i da je cilj da se podigne, kao i da smo po tom učešću u BDP takođe na začelju svetske liste i da su iza nas zemlje poput Moldavije, Burkine Faso i drugih.

Mihajlović je rekla da je cilj da taj zakon bude potpuno primenjen do polovine 2015. godine i izrazila očekivanje da će u toku 2015. biti uveden elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola, što je takođe predviđeno.

Potpredsednica vlade je kazala da niko od postojećih, ali i potencijalnih investitora nije imao primedbe na koncept novog zakona, kao i da je ministarstvo spremno da razmotri sve predloge i sugestije.

Ona je navela da je ministarstvo spremno u određenim slučajevima i da sufinansira izradu planskih dokumenata.

"Ovaj zakon će doneti pravnu sigurnost za investitore, ali i štititi interese države", naglasila je Mihajlović.

Ona je kazala da pitanje restitucije reguliše poseban Zakon o restituciji i da je ministarstvo već imalo nekoliko sastanaka sa predstavnicima udruženja za rešavanje tog problema.

Što se tiče konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljište, to može da se ostvari sa ili bez naknade.

"Za ono zemljište na kojem je izgrađen objekat biće bez naknade i za sve ono što je potrebno da bi se obavljala delatnost je bez naknade, a ako se plaća onda će biti prema tržišnim cenama i postoji način kako se to utvrđuje", navela je Mihajlović i dodala da je predviđeno zakonsko rešenje u skladu sa Ustavom Srbije.

Prema njenim rečima, konverzija će moći da se plati na 120 rata ili ođednom sa 50 odsto popusta.

Kako je rekla novi zakon bi vlada mogla da usvoji najkasnije 25. avgusta i oko 1. septembra bi mogao da bude usvojen u parlamentu, a najvažniji podzakonski akt biće usvojen do 1. novembra.

Direktorka kancelarije za ekonomski razvoj USAID u Srbiji Suzan Kutor je rekla da će taj zakon privući investitore i poboljšati privredni ambijent i da ga treba hitno usvojiti.

Ona je istakla da se tim zakonom rešava i pitanje konverzije i restitucije i savetovala vladi da se te stvari moraju pravično rešiti zajedno sa podnosiocima zahteva.

Kutor je apelovala na vladu da se za primenu tog zakona i osnuje koordinaciono telo koje će pratiti izdavanje građevinskih dozvola, donesu podzakonski akti, da se uklade za sektorskim zakonima, obuče službenici i uvede izdavanje elektronske građevinske dozvole.

Potpredsednica UO NALED - a Ana Brnabić je istakla da se na dobijanje građevinske dozvole čeka u proseku 269 dana i da to košta 3,5 puta više nego u zemljama u regionu ili 1,4 odsto BDP - a po glavi stanovnika.

Ona je upozorila da donošenje podzakonskih akata u Srbiji kasni u proseku čak oko 800 dana.

Brnabić je pohvalila ministarstvo ističući da javna rasprava za taj zakon treba da bude primer vladi kako treba donositi sistemske zakone.

Javna rasprava će trajati do 20. avgusta odnosno do 25. avgusta, pošto će u tom međuvremenu biti sumirani njeni rezultati.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.