Građanima od akcija jos 30-40 evra

Izvor: B92, 31.Maj.2010, 03:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima od akcija jos 30-40 evra

Beograd -- Građani Srbije od kraja juna počeće da trguju akcijama Naftne industrije Srbije, a koji mesec kasnije pripašće im i objedinjena akcija Akcionarskog fonda.

Trenutna vrednost paketa akcija Privatizacionog registra i Akcijskog fonda, koji će činiti početnu imovinu Akcionarskog fonda, je procenjena na oko 180 miliona evra.

Prema jednostavnoj računici akcija koja pripadne građanima vredeće između 30 i 40 evra.

Vladislav Cvetković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor Agencije za privatizaciju objašnjava da će u Akcionarski fond ući i po 15 odsto akcija preduzeća koja će se prodavati na tenderu.

"Još nismo odlučili da li će se deliti po jedna ili po pet akcija, da bi građani lakše njima raspolagali. Ovo je procenjena vrednost, a pravu će formirati tržište. Ona će zavisiti od toga kako će se prodavati udeli u preduzećima i kako će se formirati vrednost na berzi. Pored objedinjene akcije, građani će tokom ove godine dobiti i akcije "Telekoma”, EPS-a i Aerodroma", kaže Cvetković.

Prema njegovim rečima Akcionarski fond će upravljati svim manjinskim paketima akcija i organizovati njihovu prodaju.

"Sredstva od te prodaje namenjena su građanima. Oni će moći da na berzi prodaju svoje akcije čim ih dobiju ili da čekaju da ih otkupi Akcionarski fond. Kao što ide sa obveznicama stare devizne štednje. Država jednom godišnje isplati sredstva za njih, a njima se trguje i na berzi. Ono što još ne znamo je kada ćemo uspeti da prodamo pakete akcija i koliko će na kraju biti sredstava", navodi Cvetković.

Prvi čovek Agencije za privatizaciju kaže da je u 2010. godini prodat 81 paket akcija i prihodovano je 3,8 miliona evra, kao i da je od 2002. do sada prodato ukupno 1.650 paketa za 660 miliona evra.

"Taj novac je išao u budžet, a sada, posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o besplatnim akcijama, sve što se proda iz Akcijskog fonda ide građanima Srbije. To je ključna razlika. Novac se skuplja na račun i namenjen je izmirivanju obaveza prema građanima", kaže Cvetković.

Novi vlasnici isisavaju kapital iz firmi

Telekom sigurno prodajemo

Cvetković kaže da ponude za Galeniku nisu dosezale ni polovinu cifre koju je Vlada odredila kao realnu, a to je 200 miliona evra za 100 odsto kapitala i da su zbog toga odustali od tendera.Telekom će najverovatnije biti najveća ovogodišnja privatizacija, a Cvetković tvrdi da će prodaja biti realizovana ove godine. "To je odluka Vlade i izbor savetnika se privodi kraju. Sve veći broj kompanija pokazuje interesovanje. Zainteresovane su i evropske kompanije i neke van Evrope", navodi Cvetkvoić.

Cvetković kaže da osim nepoštovanja ugovorenih obaveza, novi vlasnici privatizovanih preduzeća često isisavaju kapital iz preduzeća i nesavesno posluju.

"Kontrola koju smo mi do sada obavljali je bila veoma striktna. To pokazuje i brojka od 550 raskinutih ugovora od 2002. godine do danas. U poslednjem periodu problem nije samo nepoštovanje ugovorenih obaveza već i situacija kada se isisava kapital iz preduzeća i nesavesno posluje. Dešava se i u preduzećima gde je istekla nadležnost Agencije. Ono što je novo su nadležnosti drugih institucija, poput MUP-a i tužilaštv", navodi Cvetković.

On kaže i da je u slučaju loših privatizacija njihov zadatak da obaveste sve druge koji su nadležni ukoliko primete da ima slučajeva isiavanja kapitala rasprodajom imovine.

"Dnevno prosleđujemo informacije. Povećan je nivo zahteva s njihove strane. Mnoge od tih privatizacija su raskinute, ali još nemate epilog. Te osobe još nisu procesuirane, iako po našem uverenju institucije imaju više nego dovoljno dokumenata i argumenata da se ta stvar reši. Uvereni smo da će se to sigurno desiti", pojašnjava Cvetković.

On tvrdi i da se odnos nadležnih i Agencije za privatizaciju poboljšao i da više rade na prosledjenim informacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.