Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima akcije preduzeća

Beograd -- Oko četiri miliona građana Srbije u drugoj polovini 2008. godine trebalo bi da dobije 15 odsto akcija Telekoma.

U naredne tri godine građani bi trebalo da dobiju i akcije NIS-a, JAT-a, EPS-a, Aerodroma Nikola Tesla i Galenike. Takođe, građanima sledi i novac od akcija već privatizovanih preduzeća. Strategijom privatizacije koju je predstavio resorni ministar Mlađan Dinkić, predviđeno je da se akcije EPS-a, Telekoma, Aerodroma i Galenike ponude na berzi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Deo akcija velikih javnih preduzeća dobiće svi punoletni građani Srbije koji do sada nisu učestvovali u privatizaciji.

Međutim, usvajanjem zakona o podeli besplatnih akcija građani stiču samo pravo na akcije, ali ne i na to da njima raspolažu, kaže ministar ze ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

"Neće moći da se trguje pre nego što se odredi tržaišna cena, kako ne bi neko jeftino od građana koji ne znaju šta su dobili, zapravo vrednost te akcije. Tako da ćemo propisati pravilima kako da zaštitimo građane u ovom procesu, kako da im obezbedimo što veću cenu"

Startegijom je predviđeno i da se 15 odsto EPS-a, Telekoma, Aerodroma i Galenike ponudi na berzi.

Sredstva od prodaje akcija ta preduzeća koristila bi za investicije.

Strategijom koju do kraja nedelje treba da usvoji, Vlada predviđa i da se proda paket NIS-a od 51 odsto, a ne kako je to ranije najavljivano manjinski paket. Predviđeno je da se strateškom partneru proda i 49 ili 51 odsto Jata, objašnjava Dinkić.

"Država bi ugovorom koji bi sklopila sa pobednikom na tenderu omogućila da se štite svi nacionalni interesi vezano za naftnu kompaniju - da se zabrani zatvaranje rafinerija, da se utiče na ispunjenje plana u smanjnenju zagađenja u Pančevu. Dakle, sve one strateške interese država može da zaštiti sa pravomblokirajuće manjine. Jer bez države, bez obzira što je manjinski partner, ne bi kupac mogao da uradi ništa što je strateški važno", rekao je Dinkić.

Svim građanima biće podeljen novac od prodaje akcija privatizovanih preduzeća koja su u privatizacionom registru.

Akcije će se prodati na berzi ili postojećem vlasniku po ceni koja neće biti niža od one koja je dostignuta pri prodaji.

Takvih ima 68 preduzeća, poput Duvanske industrije Vranje i Niš, Beopetrola, Merime. Od berze i vrednosti preduzeća zavisi i to koliko će novca građani dobiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.