Građani se zadužuju u dinarima

Izvor: B92, 09.Jul.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani se zadužuju u dinarima

Beograd -- Mnogi građani Srbije koji se odlučuju za pozajmice od banaka, zbog nestabilnog kursa, okrenuli su se kreditima za refinansiranje u dinarima.

Potrošački i krediti za refinansiranje u domaćoj valuti, sve su traženiji u domaćim bankama.

Pošto je zarada u dinarima pala, a rate za otplatu kredita sa deviznom klauzulom u nekim slučajevima i duplo porasle, mnogi građani problem nestabilnog kursa pokušavaju da reše prelazeći na pozajmice u dinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U bankama novi trendovi - građani su se, zbog nestabilnog kursa, okrenuli kreditima za refinansiranje u dinarima. Podaci iz Kreditnog biroa pokazuju da je od početka godine potražnja za pozajmicama u dinarima porasla za 24 odsto.

"Dinarske pozajmice čine čak 80 odsto plasmana. Time se eliminiše kursni rizik zbog nestabilnosti dinara. Jedini problem su, recimo, stambeni krediti, gde je kamata veća", kaže direktor sektora za rad sa stanovništvom Volks banke Petar Grujić.

Od početka krize pa do sada, dinar je u odnosu na evro oslabio za oko 30 odsto, a u odnosu na švajcarski franak još više. Plate građana realno su pale, a rate preračunate u dinare u nekim slučajevima su i dvostruko veće.

Zbog lošeg iskustva sa deviznim kreditima, mnogi građani veruju da je dinar bolja valuta za zaduživanje.

Najglasniji u kritikama politike kursa dinara u poslednje dve godine bili su domaći privrednici. Njihove obaveze za rate su gotovo udvostručene jer su se zaduživali u evrima. Drugu opciju nisu ni imali.

U trenutnoj ponudi banaka, kamate za kredite za refinansiranje u dinarima idu od 14,5 do 22,3 odsto godišnje. One mogu biti fiksne tokom celog perioda otplate, ili samo u prve dve godine. Iako ima i onih banaka koje nude promenljivu kamatu koja je nešto povoljnija, stručnjaci smatraju da je fiksna kamata bolji izbor, zbog nestabilnog finansijskog tržista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.