Građani plaćaju po m2, a ko plaća razliku?

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani plaćaju po m2, a ko plaća razliku?

Niš -- Iako je od prelaska na obračun po potrošnji prošlo više godina, u Nišu će i sledeće sezone biti moguće da se grejanje plaća po starom, po kvadratu stana.

Ovo se kosi sa zakonom, rekao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ali je, kako dodaje, i od koristi Nišlijama koji troše mnogo više od proseka.

Bulatović je rekao da gradske vlasti razmišljaju o tome kako da reše problem građana koji žive u starim zgradama koje nemaju dobru izolaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti stolariju, ali da zasada za njih postoji mogućnost da plaćaju manje, tako što će se odlučiti na grejanje po kvadratu.

Nas brine ovaj deo građana koji živi u energetski neefikasnim zgradama i koji plaćaju velike račune. Neophodno je da se radi na izolaciji, zameni stolarije, drugačijoj organizaciji podstanice, ugradnji delitelja ili kalorimetra, o svemu tome se razmišlja. Ali je značajno da smo tu učinili pomak da se tu ne plaća po utrošku nego po kvadratu, iako zakon kaže drugačije - rekao je Bulatović.

Govoreći o tome da će građani koji žive u starim i energetski neefikasnim zgradama plaćati grejanje i dalje po kvadratu, odnosno znatno manje nego što u stvari troše, gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije rekao ko će nadoknaditi razliku.

Sa druge strane, direktor Toplane Predrag Milačić kaže da razlika u onome što plate i onoga što su zaista potrošili ne ide na teret ostalih građana, već da je to “direktan trošak Toplane”.

Inače, Gradska toplana je javno preduzeće, čiji je osnivač Grad Niš. Već godinama tavore u ogromnim dugovima i spadaju u najzaduženija preduzeća.

Zbog lošeg poslovanja Toplane su gradske vlasti za godinu dana promenile trojicu direktora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.