Građani lakše dolaze do kredita

Izvor: B92, 30.Jul.2014, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani lakše dolaze do kredita

Frankfurt -- Banke u evrozoni su u drugom tromesečju olabavile standarde za odobravanje kredita preduzećima, što je prvo labavljenje kreditnih uslova od 2007. godine.

Predstavljajući pozitivne rezultate istraživanja o kvartalnom kreditiranju u evrozoni, Evropska centralna banka je takođe navela da privatna domaćinstva sada lakše dolaze do kredita, zahvaljujući obnavljanju poverenja u taj sektor, prenela je agencija Frans pres.

"Neto tražnja za kreditima je nastavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude pozitivna kako za preduzeća tako i za domaćinstva", navodi se u izveštaju banke, i dodaje da su prvi put od drugog kvartala 2007. banke u evrozoni prijavile labavljenje uslova za odobravanje kredita preduzećima.

U nastojanju da podstakne kreditiranje, a sa tim i investicije i ekonomski rast, ECB je u junu najavila niz mera, uključujući odobravanje dugoročnih zajmova po niskim kamatnim stopama bankama zarad kreditiranja domaćinstava i nefinansijskih korporacija.

Ovo istraživanje ECB-a sprovedeno je u periodu između 26. juna i 11. jula, uz učešće 137 banaka u evrozoni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.