Građani duguju 4,3 milijarde evra

Izvor: Politika, Beta, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani duguju 4,3 milijarde evra

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije savetovao je građanima da u 2009. godini pokušaju da se što manje zadužuju i da nastave da štede u bankama

Zaduženost građana Srbije u 2008. godini uvećana je za 29 odsto i dostigla je 380,7 milijardi dinara, ali je u decembru zabeležen pad iznosa stambenih kredita, saopštio je juče Kreditni biro.

Izraženo u evrima, zaduženost građana je na kraju prošle godine dostigla 4,3 milijarde evra, što je 15,4 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više nego na kraju 2007. godine, rekao je Rade Bačković, rukovodilac Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije na konferenciji za novinare.

Stambeni krediti uvećani su za 48,9 odsto i dostigli cifru od 1,92 milijarde evra, a poljoprivredni krediti su uvećani za 2,3 puta i iznose 231 milion evra, naveo je on.

Opali su potrošački krediti za 22,1 odsto na 239,3 miliona evra, gotovinski za 0,4 odsto na 1,6 milijardi evra, dok su ostali krediti poput pozajmica za putovanja i knjige opali za 28 odsto na 298,6 miliona evra.

U decembru je zabeležen pad zaduženja po stambenim kreditima od 3,5 odsto, dok su gotovinski dostigli rast od 16,2 odsto, naveo je on i dodao da je do toga došlo zato što su građani prevremeno otplaćivali rate.„Naš je utisak da je došlo do refinansiranja, to jest do podizanja gotovinskih kredita kako bi se otplatio deo stambenih kredita, pošto je reč o dugoročnim kreditima i o relativno visokoj neizvesnosti budućeg kretanja rata i kamatnih stopa”, kazao je Bačković.

Zaduženje po kreditnim karticama povećano je za 36,6 odsto –na 42,16 milijardi dinara.

Građani Srbije u proseku duguju oko 570 evra, što je, prema rečima Bačkovića, znatno manje nego u zemljama u regionu i kada se zaduženje uporedi sa visinom plata.

Zaduženost preduzeća i preduzetnika je izražena u dinarima u 2008. povećana za 49,4 odsto na 852,3 milijarde dinara, ali je u decembru zabeležen pad u odnosu na novembar.

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije savetovao je građanima da u 2009. godini pokušaju da se što manje zadužuju i da nastave da štede u bankama, a ne da povlače štedne uloge, što se događa u poslednje vreme. „Povlačenjem štednje građani gube pre svega prihod od kamate, kojaje i dalje atraktivne”, rekao je Jelašić i preporučio da se štedi u dinarima.

Guverner je ocenio da su efekti globalne ekonomske krize sve jači i izrazitiji. „Postavlja se pitanje šta mi u Srbiji možemo da uradimo, ali je jasno da ne možemo da rešimo taj problem, već samo da u određenoj meri ublažimo efekte”, kazao je Jelašić. On je ocenio da bi budžet i finansijski sektor trebalo da imaju značajnu ulogu u ublažavanju uticaja krize. „Ubeđen sam da će Vlada Srbije uraditi sve sa svog stanovišta, a Narodna banka je već uradila i nastaviće taj posao”, rekao je guverner.

Jelašić je izjavio da Srbija za sada ne namerava da povlači novac iz stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom pošto su devizne rezerve dovoljno velike. „Naravno, sada se mnogo lakše diše, kada znate da postoji mogućnost da kod MMF-a povučete sredstva ako zatreba”, rekao je Jelašić.

-----------------------------------------------------------

Savet guvernera

Jelašić je upozorio da bi u 2009. godini trebalo „ceniti i čuvati radno mesto”, s obzirom na to da će biti manje mogućnosti da se menja.

Beta

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.