Gradilišta rade gde god je to moguće, sektor transporta funkcioniše VIDEO

Izvor: B92, 07.Apr.2020, 19:14

"Gradilišta rade gde god je to moguće, sektor transporta funkcioniše" VIDEO

Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović govorila je o gradilištima i transportu u Srbiji.

Ona je u jutarnjem programu na TV Prva rekla da je preporuka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da gradilišta koja mogu da funkcionišu treba da funkcionišu, uz sve mere zaštite.

"Radi se gde god je to moguće. Trenutno na 10 najvećih infrastrukturnih projekata imamo oko 2500 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika. Postoje i oni koji su u izolaciji, jedan radnik u Nišu je i preminuo. Međutim, oni investitori koji mogu da obezbede da radnici imaju sve kako bi bili zaštićeni rade i dalje", rekla je ministarka.

Ministarka je naglasila da se na projektu tunela Čortanovci, koji je najveći infrastrukturni projekat u Srbiji, radi neometano, kao i da je on pre neki dan probijen. Kada je reč o Moravskom koridoru, obilaznici oko Beograda, u toku su zemljani radovi i taj projekat za sada ide po svojoj dinamici. Međutim, ona je naglasila da ministarstvo već sada pravio procene i da će se na velikim infrastrukturnim projektima sigurno kasniti, ne toliko zbog samog broja radnika, već najviše zbog toga što je otežano dolaženje do opreme potrebne za radove.

Kada je reč o transportu, ministarka je rekla da je on sada postao “stub diplomatije” jer je obezbedio da imamo uredno snabdevanje, da vratimo srpske državljane u našu zemlju i još mnogo toga. Kada je reč o štetama, one su i u ovom sektoru ogromne, preko 50 miliona evra u avio saobraćaju, oko 100 miliona evra u svim vidovima saobraćaja, a neke procene govore da će do kraja godine šteta možda iznositi i do pola milijarde evra.

"Ono što je važno je da sektor transporta funkcioniše. Imamo uredno snabdevanje, a to je ključno, prevezli smo ukupno 7,7 hiljada putnika od čega je 4,5 hiljada naših državljana, a ostalo su strani državljani koje smo odvezli do njihovih zemalja, zbog čega zahvalnost dolazi od mnogih država. Takođe, blizu 100 aviona došlo je u Srbiju da donese pomoć iz raznih zemalja. Šteta ima, ali će kroz različite mere Vlada voditi računa kako o privatnom tako i o javnom sektoru", naglasila je ministarka.

Ona je takođe dodala i da međunarodni tranzit nikako ne sme da stane, te da je od proglašenja vanrednog stanja do danas kroz Srbiju prošlo 58.000 teretnjaka, od kojih je pola bilo za Srbiju, a pola je samo prošlo kroz našu zemlju.

"Učinili smo da nema pratećih policijskih konvoja kako bismo rasteretili Ministarstvo unutrađnjih poslova i da bismo ubrzali snabdevanje Srbije", naglasila je ministarka Mihajlović.

Kada je reč o graničnim prelazima, zadržavanja su kraća, a problema jedino ima na graničnom prelazu iz Italije ka Sloveniji, pošto se razmišlja o tome ko ima prvenstvo prolaza - teretnjaci iz EU ili teretnjaci sa Zapadnog Balkana, ali i ovde postoji saradnja sa kolegama iz Slovenije i Italije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.