Gradi se novi centar MUP-a u Bloku 39: Planiran helidrom, sklonište, garaže...

Izvor: B92, 14.Jul.2020, 17:25

Gradi se novi centar MUP-a u Bloku 39: Planiran helidrom, sklonište, garaže...

Beograd -- Nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) gradiće se na Novom Beogradu, u Bloku 39.

Postojeća visokoškolska ustanova – Fakultet dramskih umetnosti (FDU) će se zadržati, uz mogućnost rekonstrukcije i dogradnje postojećeg objekta.

To su glavni ciljevi elaborata, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda uputio na rani javni uvid, povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) Bloka 39.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Naime, kako se navodi, opšti cilj izrade Plana je da definiše kompleks za izgradnju administrativnog i operativnog centra MUP-a sa pratećim sadržajima kao i da omogući dalji razvoj kompleksa FDU na postojećoj lokaciji. Projekat, kako se ističe, se sprovodi na osnovu Zaključka Vlade kao prioritetna investicija.

"Izradi PDR-a pristupilo se na inicijativu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, kojom se predlaže promena vrste javne namene u delu Bloka 39, u okviru površina za objekte i komplekse javnih službi, iz visokoškolske ustanove u kompleks posebne namene, kako bi se stvorile planske mogućnosti za izgradnju službene zgrade MUP-a", navodi se u planu.

Granicom Plana obuhvaćen je prostor definisan unutrašnjom regulacijom saobraćajnica: Omladinskih brigada, Bulevara Milutina Milankovića, Bulevara umetnosti i Bulevara Arsenija Čarnojevića (auto-put), površine od oko 11,7 hektara.

Na kompleksu posebne namene, ukupne površine od oko 10,16 hektara, planom je predviđena izgradnja centra MUP-a sa pratećim sadržajima.

U okviru kompleksa centra MUP-a, u podzemnim etažama objekta je, osim garažiranja vozila, planirano i sklonište kapaciteta oko 300 osoba, kao i tehničke i pomoćne prostorije.

Takođe, kako se navodi, na krovu objekta je predviđena realizacija helidroma/helipada a opciona sletanja i poletanja su predviđena na nivou partera u letovima posebne namene.

Prema tipologiji, objekti na parceli su slobodnostojeći, a dozvoljena je izgradnja više objekata. Garaže objekata moguće je planirati u ili ispod objekta u gabaritu, podzemno izvan gabarita objekta, ili nadzemno na građevinskoj parceli kao poseban objekat, navodi se.

Potreban broj garažnih mesta u podzemnim i nadzemnim etažama garaža, prema planu je 4.000, u okviru kojih je i određen broj mesta za specijalna vozila.

Na preostalom delu zadržava se FDU i formira pripadajuća građevinska parcela u površini od oko 1,49 hektara.

U dokumentaciji se navodi da je dozvoljena rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta, u cilju osavremenjavanja nastave i poboljšanja uslova korišćenja objekta.

"Planirana realizacija objekata javne namene će svojim kvalitetom izgradnje i arhitektonskim oblikovanjm, zaokružiti fizičku strukturu bloka započetu 1974 god. izgradnjom objekta FDU", stoji u planu.

U okviru kompleksa Fakulteta moguće je planirati i druge komplementarne sadržaje kao što su multifunkcionalna (univerzalna) sala, te prateći ugostiteljski sadržaji, sportskorekreativni tereni na otvorenom, kao i uređene zelene površine, prenosi portal eKapija.

Ističe se da je FDU, kroz popunjen anketni upitnik, iskazao inicijativu za proširenjem kapaciteta, izgradnjom i dogradnjom multifunkcionalne, univerzalne, sale, tj. Centra za primenu tehničkih inovacija u umetnosti, površine od oko 2.500 metara kvadratnih.

"Navedeni prostor bi se koristio za realizaciju projekata kojima bi se eksperimentisalo sa novim tehnologijama uz njihovu adekvatnu primenu u snimanju emisija i naučnih filmova", navodi se.

Inače, ističe se da je pri planiranju i realizaciji kompleksa i objekata javnih službi, predviđeno da se maksimalno primene energetski efikasna rešenja i tehnologije, uz mogućnost korišćenja obnovljivih izvora energije, geotermalne, solarne itd...

Naručilac izrade plana je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda.

Rani javni uvid uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta do 27. jula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.