Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se kreditna istorija

Beograd -- Građani koji žele da uzmu kredit prvo moraju da prođu proveru u kreditnom birou, odnosno mora se utvrditi njihova kreditna istorija.

Kada građanin zatraži kredit, banka može da proveri da li je on neke prethodne kredite otplaćivao redovno. Uz saglasnost klijenta, banka od Kreditnog biroa može zatražiti izveštaj, čime se proverava da li je on bio ažuran kod drugih banaka. Ukoliko klijent nije na vreme vraćao rate, postoji rizik da mu banka neće dozvoliti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da koristi njene usluge.

Banka izveštajem Kreditnog biroa proverava kakav je klijent bio dužnik u drugim bankama. Izveštaj sadrži pozitivne i negativne stavke klijenta po kojima banke procenjuju da li su građani uredne platiše.

"Nije svrha Kreditnog biroa da kažnjava, smisao je da se proveri kakav ste dužnik bili, ako ste bili dobar, banke će vam lako odobriti kredit i usluge", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Banke, uz pismenu saglasnost klijenta, dobijaju izveštaj iz Kreditnog biroa za samo nekoliko sekundi. Tim podacima u banci raspolaže samo ovlašćena osoba koja ima smart karticu, tako da podaci ne mogu biti zloupotrebljeni.

Kada bankar vidi sliku zaduženosti klijenta po tekućem računu, kreditima, karticama i drugim uslugama, on procenjuje koliko je potencijalni klijent rizičan.

Većina građana, čak 98 odsto, uredne su platiše i svoje rate redovno otplaćuju, jer veliki je problem ako rata ne može da se vrati na vreme.

Kreditni biro ima bazu podataka o urednosti izmirivanja obaveza za čak 3,5 miliona građana i oko 460.000 preduzeća i preduzetnika. Do sada je izdato više od 2,5 miliona izveštaja o kreditnoj sposobnosti građana i pravnih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.