Grad ulaže 97 miliona dinara u voćarstvo i povrtarstvo

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad ulaže 97 miliona dinara u voćarstvo i povrtarstvo

Grad Beograd će ove godine iz svog budžeta dodeliti bespovratna sredstva za podizanje novih zasada voća i povrća u ukupnom iznosu od 97 miliona dinara, a zainteresovani poljoprivrednici sa teritorije grada moći će da svoje prijave dostave do 2. aprila, najavili su danas predstavnici gradskog Sekretarijata za privredu.

Sredstva će se dodeljivati u visini od 50 odsto od ukupne cene podignutog novog zasada, a maksimalni pojedinačni iznos je 2,25 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Podnosilac prijave za dobijanje podsticajnih sredstava mora da ima prebivalište na teritoriji Beograda, da je vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta na kome će se podizati zasadi voća ili povrća i da ima finasijsku sposobnost da učestvuje sa 50 odsto sredstava u ukupnoj investiciji.

Zamenik sekretara za privredu Stanija Višekruna ukazala je da će korisnici sredstava najpre morati da prodju praktičnu i teorijsku obuku u oblasti intenzivne i tehnološki napredne prozivodnje voća i povrća, ukazujući da će iz gradskog budžeta u tu svrhu biti izdvojena dodatna tri miliona dinara.

Predsednik Komisije za dodelu sredstava Zaharije Trnavčević kazao je da je "Zeleni prsten" projekat koji treba da u kratkom vremenskom periodu, odnosno već u ovoj godini, pokrene uvodjenje novih tehnologija koje na malom poljoprivrednom posedu mogu da daju veći profit.

On je istakao da će samim tim i poljoprivrednici, i njihove porodice živeti bolje, pa taj program ima i odredjene socijalne posledice.

Trnavčević je naglasio da je, mada će pomenuta sredstva moći da dobije oko 70 poljoprivrednika, važno znati da postoji spremnost grada da podigne produktivnost poljoprivredne proizvodnje na takav nivo da ona bude visokoisplativa.

Član Gradskog veća Miroslav Čučković je istakao da će poljoprivreda biti velika razvojna šansa prestonice u 2010. godini, dodajući da je odluka u subvencijama doneta tokom budžetske 2009. godine, s obzirom na to da su upravo poljoprivredni proizvodi bili "najveći izvozni artikal".

Od ušteda koje su ostvarene u nekim drugim segmentima rada Gradske uprave, pre svega centralizovanim javnim nabavkama, koje su donele uštedu od 200 miliona dinara prošle godine, grad je po prvi put opredelio značajna bespovratna sredstva u oblasti poljoprivrede, naglasio je Čučković.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.