Grad ubio cenu jabuka

Izvor: RTS, 26.Avg.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad "ubio" cenu jabuka

U Alibunaru je počela berba jabuka i voćari su zadovoljni rodom, ali ne i kvalitetom ploda, jer zbog grada na ovom području jabuka nije prve klase. Samo oni koji imaju svoje hladnjače i različite vrste voća u svojim voćnjacima, nadaju se i dobroj zaradi.
Dinu Lotrean u voćnjaku na osam hektara ima jabuke, kruške, šljive i trešnje. Na rusko tržište je izvezao 12 tona sitno rezane kruške za kompot, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali sad nema inostranog kupca za 70 tona jabuke, koja je druge klase, zbog grada koji je oštetio plod. Mnogo mu znači što ima svoju hladnjaču u koju će moći da uskladišti ovogodišnji rod.

"Ovakvu jabuku ne možemo da prodamo na inostrano tržište, a za naše biće dobra u januaru, kada se potroše zalihe jabuke prve klase. Tada će i ovakva moći da se proda", kaže Dinu Lotrean, voćar iz Alibunara.
Dinu plaća berače 150 dinara na sat i bez obzira na godine svi obavljaju svoj posao kako treba. Ima i đaka kao na primer Stefan Stepanović koji koristi poslednje dane rasputa da zaradi neki dinar pred polazak u školu.
"Radimo od jutra, pa do dva sata popodne. Nije teško, a može da se zaradi i svaki dinar dobro dođe", rekao je Stepanović.
Suša je najviše prijala grožđu i Dinu očekuje da će minus od jabuka nadoknaditi njegovom prodajom, a kupci iz Rumunije već su se najavili.
"Najbolje je rodilo grožđe. Odličan je i kvalitet, dobra je i cena i nema razloga da ne budem zadovoljan", smtra Lotrean.
Berba grožđa u Alibunaru počinje sledećeg vikenda i ovde očekuju rekordan rod ovog voća.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.