Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad sufinansira obilaznicu

Beograd -- Grad Beograd je iz rezervi svog budžeta izdvojio 300 miliona dinara da bi se ubrzala izgradnja obilaznice oko Beograda.

Međutim, rekonstrukcija mosta Gazela tek predstoji i za sada ne može sa sigurnošću da se utvrdi kada će delovi obilaznice koji treba da rasterete saobraćaj u gradu biti završeni.

Nadležni kažu da će učiniti sve kako bi se radovi što pre završili. Izdvajanjem novca za obilaznicu, v.d. gradonačelnika je sa ministrom zaduženim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Nacionalni investicioni plan obišao radove na tunelu Lipak i mostovima od Ostružnice do Ibarske magistrale.

Iako je izgradnja obilaznice oko Beograda u nadležnosti republike, Skupština grada se zbog velikih gužvi u glavnom gradu uključila u finansiranje radova.

"Izgradnja obilaznice oko Beograda je veoma značajan projekat kako saobraćaj ne bi išao kroz centar grada, već bi se preusmerio na obilaznicu jer je gužva jedan od najvećih problema u Beogradu, zbog povećanog broja automobila koji koriste autoput i gradske saobraćajnice”, kaže Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda.

Izgradnja pojedinih delova obilaznice trebalo bi da pre rekonstrukcije Gazele rastereti saobraćaj koji prolazi kroz centar.

Ako se nehigijensko naselje ispod Gazele ubrzo iseli, pripremni radovi na mostu mogli bi da počnu već u novembru, a rekonstrukcija će trajati više od 20 meseci. Nadležni razmatraju sve mogućnosti da bi se izbegle gužve.

"Za građane je vreme najbitnije jer ćemo mi uraditi sve kako bi ubrzali radove i kako bi sve funkcionisalo, pa ćemo uraditi nadvožnjak kod Careve Ćuprije, proširiti Savsku ulicu i tobogan kod Ade", kaže Dragan Đilas, ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan.

Ipak, u Putevima Srbije očekuju da će u junu sledeće godine biti završen deo obilaznice koji bi trebalo da smanji gužvu, ali je, kako kažu, veliki problem što se veoma dugo čeka da Skupština ratifikuje kredite evropskih banaka, što dodatno odugovlači radove.

Ukupna dužina obilaznice je 37,3 km, a vrednost radova je 452 miliona evra.

Polovinom novembra Putevi Srbije će potpisati još jedan kredit od 55 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, za finasiranje izgradnje obilaznice oko Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.