Grad izigrao Industriju stakla

Izvor: Politika, 19.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad izigrao Industriju stakla

Posle brojnih obećanja da će grad preuzeti pančevačku Staklaru i otkupljene tenderske dokumentacije, grad bez zvaničnog objašnjenja odustao od ponude

Pančevo – Posle četiri tendera i dve aukcije, pančevačka Industrija ravnog stakla i dalje je ne prodata. U fabrici ne mogu da se osveste od iznenađenja pošto je poslednjeg dana marta Agencija za privatizaciju objavila da je i šesta prodaja Staklare propala. A,svi su verovali da ih čeka siguran kupac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Naime, krajem decembra prošle godine Skupština opštine Pančevo, na predlog Gradskog veća, donela je odluku da lokalna Direkcija za izgradnju otkupi tendersku dokumentaciju i da grad kupi fabriku.

Predlog je obrazložen činjenicom da Staklara ima 28 hektara dobroopremljenog komunalnog zemljišta i da bi sa tom lokacijom grad mogao da profitira, prodajući zemljište investitorima. Pominjana je čak i mogućnost izgradnje neke vrste pančevačkog tehnološkog parka. U delu gradske uprave pominjan je „irski model”. Sve je izgledalo još ostvarljivije pri pomenu 400.000 evra, koliko Industrija stakla duguje gradu na ime raznih dažbina.

Prvi rok za dostavljanje ponuda bio je 19. januar ove godine, ali je grad Pančevo, kao jedini kupac tenderske dokumentacije, tražio odlaganje, pa je rok produžen za mesec dana. Agencija je pristala, a potom je polovinom februara zatraženo još jedno jednomesečno odlaganje roka za predaju ponude. Agencija je i ovoga puta izašla u susret, ali je 13. marta iz Pančeva zatraženo da se opet pomeri rok koji je isticao 20. marta. Ovoga puta Agencija za privatizaciju nije bila voljna na ustupke, pa je četvrti tender, a šesta prodaja Staklare proglašena ne uspelom.

Jedini oran za razgovor o propaloj prodaji bio je Emilijan Lupulesku, direktor Industrije stakla i član tenderske komisije. On kaže da prave razloge ne zna, ali da je rukovodstvo fabrike iznenađeno, jer Staklara gotovo više da nema viška radnika. Ostalo ih je još samo 228, a država je obezbedila otpremnine za još njih 130. Da nije bilo tako sigurnih obećanja gradskih rukovodilaca, možda bi, kaže Lupulesku, oni tražili druge partnere, ali mislili su da je grad siguran i pouzdan kupac.

Od gradskih čelnika koji su bili veliki pobornici ideje da se Direkciji za uređenje grada naloži otkup tenderske dokumentacije Industrije stakla, izjavu nismo mogli dobiti. Gradonačelnica je bila zauzeta, uputila nas je na većnika Đorđa Papulića, ali on na ostavljene poruke nije odgovorio. Zoran Jovanović, većnik zadužen za finansije gradske uprave smatra da ideja od početka nije bila najsrećnija. Jer ne samo da nije logično, nego je i pravno nemoguće da država kupuje od države. Nezvanično se može čuti da je oko ove kupovine bilo ozbiljnih razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji ( DS– DSS–NS), ali je zbog upornog insistiranja dela koalicije tenderska dokumentacija ipak kupljena.

Emilijan Lupulesku, prvi čovek Industrije stakla, kaže da je rasplet sada moguć u četiri pravca: sedma prodaja, preuzimanje od strane države, podela fabrike na manje celina i pokušaj prodaje na taj način, ili stečaj.

M. Šašić

[objavljeno: 20/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Grad izigrao "Industriju stakla"

Izvor: B92, 20.Apr.2009, 14:37

Beograd -- Posle obećanja da će preuzeti pančevačku "Industriju stakla" i otkupljivavanja tenderske dokumentacije, grad bez objašnjenja odustao od ponude, piše "Politika"... Posle četiri tendera i dve aukcije, pančevačka "Industrija ravnog stakla" i dalje je neprodata. U fabrici ne mogu da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.