Gotovo je... uglavnom

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 10:33

"Gotovo je... uglavnom"

Kriza koja je poslednjih nedelja dovela do pada triju regionalnih američkih banaka uglavnom je gotova nakon rešavanja First Republic-a.

To je izjavio izvršni direktor JPMorgan Čejsa Džejmi Dimon, prenosi seebiz.

JPMorgan je izašao kao pobednik vikend aukcije za First Republic nakon što su regulatori odlučili da je isteklo vreme za rešenje privatnog sektora. Savezna korporacija za osiguranje depozita zaplenila je banku, a JPMorgan sa sedištem u Njujorku objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rano u ponedeljak da preuzima gotovo sve depozite i većinu imovine First Republic.

"Postoji samo toliko banaka koje su bile u ofsajdu na ovaj način", rekao je Dimon analitičarima u pozivu nedugo nakon što je dogovor objavljen.

"Možda postoji još jedan manji, ali ovo ih gotovo sve rešava", rekao je Dimon. "Ovaj deo krize je prošao".

Nakon iznenadnog kolapsa Silicijumske doline banke i Signature banke u martu, investitori su kaznili druge zajmodavce koji su imali slične karakteristike kao SVB. Kompanije sa najvećim procentom neosiguranih depozita i gubitaka u bilansu su bile najviše ispitane.

Previranja u martu razotkrila su loše upravljanje nekih banaka srednje veličine koje su se u susštini kladile da kamatne stope neće porasti; kada su stope porasle, banke su bile uhvaćene u "ofsajdu" s nerealiziranim gubicima od obveznica u svom bilansu stanja.

Ali ubrizgavanje depozita od 30 milijardi dolara u First Republic prošlog meseca kupilo je vreme za industriju, omogućivši bankama srednje veličine da izveste o rezultatima prvog tromesečja poslednjih nedelja koji su u mnogim slučajevima pokazali stabilizaciju depozita. To je ublažilo strahove ulagača da će još mnogo zajmodavaca uskoro propasti.

Deonice regionalnih banaka, uključujući PacWest i Citizens Financial pale su u pretprodajnom trgovanju.

U budućnosti, ulagači su još uvek izloženi rizicima koje stvara povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i njihov uticaj na imovinu, uključujući nekretnine, dodao je Dimon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.