Gotovinski krediti ponovo u modi

Izvor: RTS, 17.Dec.2015, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovinski krediti ponovo u modi

Ono što je godinama bilo nezamislivo – dinarski gotovinski krediti stanovništvu s jednocifrenim kamatama – sada je pravilo. Iako ukupna kreditna aktivnost privredi i stanovništvu stagnira, gotovinske pozajmice stanovništvu su u ekspanziji. Tražnju za takvim pozajmicama diktiraju niske zarade, ali i konkurencija, jer se nižim kamatama banke bore za nove klijente.
Nekada najskuplji i najnepovoljniji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – gotovinski krediti – ponovo su u modi. Umesto da takve pozajmice refinansiraju, kešom se refinansiraju refinansirajući krediti. Bar tako razmišlja Tomislav Magoči, kredit s fiksnom kamatom od 16,9 odsto, uzet početkom godine, zameniće keš kreditom čija je kamata sedam odsto.

"Razmišljam da refinansiram kredit gotovinskim kreditom s tim da bih smanjio sebi ratu. Jedini je problem što daju te kredite na dve-tri godine, a meni treba na pet-šest godina s tim da bih smanjio ratu", kaže Magoči.
Ako klijent uzme keš pozajmicu od 50.000 dinara na godinu dana, s kamatom od sedam odsto, vraća samo 2.000 dinara više. Ako koristi dozvoljeni minus, kamata je 20 odsto pa, za isti iznos, vraća 11.000 dinara preko uzete sume.
Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da su sada keš krediti jeftiniji nego dozvoljeni ili nedozvoljeni minus na tekućim računima, tako da je povoljnije da se njima mogu pokrivati minusi po tekućim računima.
Kada su strane banke došle na naše tržište pre deceniju i po, ono što su ponudile stanovništvu jesu gotovinski krediti. Rok otplate je bio godinu dana, a kamata i do 40 odsto godišnje.
U međuvremenu su protutnjali i potrošački i stambeni i auto krediti, koji su više napravili problem pa su gotovinski krediti opet najpopularni jer su stanovnici zaduženi na taj način opet zaduženi sa skoro dve milijarde evra.
Povoljniji dinarski krediti nisu samo stvar dobre volje banaka, već je za to najzaslužnija niska dinarska kamatna stopa Narodne banke, takozvani belibor, koji je u ovoj godini smanjivan nekoliko puta.
"Kako je padala referentna kamatna stopa, padao je belibor, a samim tim i već postojeći krediti građanima koji su vezani za tromesečni belibor, te kamate beleže pad, takođe i novoodobreni krediti građanima beleže pad", kaže Ana Ivković iz NBS.
Za sada, kamate padaju i po zaduženjima na karticama i dozvoljenim minusima. Veću inflaciju stručnjaci najavljuju za drugu polovinu 2016, pa samim tim i blago poskupljenje dinarskih pozajmica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.