Gotov projekat za Južnu obilaznicu oko Valjeva

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 15:12

Gotov projekat za Južnu obilaznicu oko Valjeva

JP Putevi Srbije podneli su zahtev za određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje južne obilaznice oko Valjeva.

Projekat obuhvata trasu na katastarskim parcelama u KO Beloševac, KO Mrčić, KO Papučke i KO Valjevo, u dužini od oko 2,4 kilometra, piše eKapija.

Idejno rešenje obilaznice izradio je Institut za puteve AD Beograd.

Kako je navedeno u dokumentu, pored planirane trase državnog puta IB reda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj 27, Prostorni plan definiše i deo planirane trase Južne obilaznice grada Valjeva (Deonica 1), koja počinje od planirane kružne raskrsnice na državnom putu IB reda broj 27, i dalje se pruža paralelno sa tokom reke Kolubare (sa njene severne strane) u pravcu zapada, sve do kružne raskrnice, odnosno njene veze sa privrednom zonom grada Valjeva.

"Drugi deo južne oblilaznice (Deonica 2), koji će se naknadno definisati izradom odgovarajuće planske i tehničke dokumentacije, predstavljaće nastavak Južne obilaznice grada Valjeva do veze sa postojećim državnim putem IB reda broj 21", stoji u projektu.

Južna obilaznica grada Valjeva se planira sa svim planskim i tehničkim elementima državnog puta IB reda, a osnovni cilj izgradnje je poboljšanje nivoa usluge pre svega za teretne tokove.

Naime, postojeći državni put IB-27 prolazi kroz centralna područja Valjeva, tako da mešanje tranzitnog saobraćaja i gradskog saobraćaja, uz železničku prugu i železničku stanicu, izaziva brojne probleme pri dostignutom saobraćajnom opterećenju.

"Izgradnjom ove veze bi se značajno umanjili ovi problemi a sav tranzitni saobraćaj bi se usmerio van grada Valjeva i time postigli značajni pozitivni efekti", istaknuto je u planu.

Predmetna saobraćajnica predstavlja vezu buduće južne privredne zone grada Valjeva sa planiranim koridorom državnog puta I B reda broj 27, Loznica- Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak – petlja Lajkovac.

Trasa je projektovana za brzinu od 100 km/h sa poprečnim profilom od dve fizički odvojene kolovozne ploče, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu ploču.

Planirane su 4 trake od po 3,50 metara širine.

Deonica 1 se završava kružnom raskrsnicom koja predstavlja vezu sa privrednom zonom Grada Valjeva.

U planu je i kružna raskrsnica na približno km 2+400 koja predstavlja vezu sa državnim putem IB reda broj 27.

Na ovoj deonici gradiće se i kalvert u približnoj zoni stacionaže km 0+850, kao i most preko reke Krivošije i lokalnog puta u približnoj zoni stacionaže km 1+900.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.