Gorka šala sa inflacijom

Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorka šala sa inflacijom

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče Televiziji B 92 da će ovogodišnja inflacija biti znatno veća od planiranih 6,5 procenata. Za 11 meseci već je dogurala 8,8 odsto. S kojim će rezultatom biti okončana cela ova poslovna godina – ostaje da se vidi. Ne bi bilo dobro, čisto iz psiholoških razloga, da pređe u dvocifrenu zonu. No tu je – gde je. O uzrocima antiinflacione nemoći mogu se i knjige napisati, ali suština stvari ostaje ista – na poprištu borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protiv rasta cena opet je ostala usamljena centralna banka. Drugi, dubl igrač u toj utakmici, Ministarstvo finansija, pa i sama vlada sa svojom primerenom ekonomskom politikom, ove sezone nisu bili pouzdan partner. Rezultat – skok inflacije.

Ali gle čuda! Guverner Jelašić najavljuje da je cilj za 2008. inflacija od "svega" šest odsto. Novogodišnje, pogotovo prigodne želje su jedno, a ozbiljna antiinflaciona i ekonomska politika nešto sasvim drugo.

"Politika" je pre nepunih mesec dana pisala o bauku inflacije u celoj Evropi. Čak i među zemljama Evropske monetarne unije. Za njih je i inflacija od dva do tri procenta pravi smak sveta. Svi su se digli na noge. Kod nas se ni koji promil manji rast cena od deset procenata ne doživljava kao bogzna šta. Znali smo i za neuporedivo veće. Zar ne? Kako, međutim, tu "ekonomsku bolest" svesti na razumniju meru u približavanju Evropi, to je već mnogo teži problem i angažman.

Guverner zna odgovor i na to pitanje. Zato i pominje restriktivnost novčane i kreditne politike, očekujući u isti čas da i država učini sve ono što je do nje kako se pojedine cene ne bi otrgle kontroli. A šta ako ne učini?

Govoreći o budžetu za narednu godinu, guverner Jelašić se gorko našalio rekavši da će 2008. biti "lepša", što znači povećanje zarada, penzija i umerenije smanjenje javne potrošnje nego što je prvobitno bilo planirano. Šta to znači?

Ništa drugo nego da će guverner opet sam vojevati antiinflacionu bitku i 2008. sa veoma (ne)izvesnim ishodom, baš kao i krajem ove godine. Pošto guverner svojim merama može da utiče na jedva polovinu cena, ostalo je pod državnom kapom i van svake kontrole (zelena pijaca, na primer), a država neće da se odrekne prilično rasipne budžetske i ukupne politike javne potrošnje, ne samo zbog predsedničkih i lokalnih izbora, ostaje nada da mogući inflatorni prebačaj u 2008. neće biti kao i ove godine. Dostizanje priželjkivanih šest procenata u 2008, bez imalo zluradosti, više je u sferi neusahle nade nego realne planske kategorije.

Slobodan Kostić

-----------------------------------------------------------

Sigurnost u deviznim rezervama

Guverner Jelašić je u intervjuu Televiziji B 92 najavio da će NBS sa deviznim rezervama od oko 15 milijardi dolara preduzeti sve da uticaji eventualnih političkih potresa na monetarna kretanja budu što manji. On je ocenio da političke prilike u zemlji izazvane statusom Kosova, predstojećim izborima i evropskim integracijama na kratak rok neće imati osetnijih negativnih efekata na privređivanje, ekonomsku stabilnost i devizne rezerve. Ali ako bi rđave prilike u zemlji potrajale, od nekoliko meseci do godinu ili dve, to bi se već loše odrazilo na privredni rast.

-----------------------------------------------------------

Inflacija u Austriji 3,1 odsto

Beč – Rast cena u Austriji u novembru je još jednom ubrzan i inflacija je zbog toga dostigla 3,1 odsto. Najviša je u poslednjih šest i po godina. Poslednji put inflacija je bila veća u maju 2001. godine, kada je iznosila 3,4 procenta. Glavni uzročnici porasta inflacije bila su poskupljenja stanarine, vode, energenata i namirnica.

Guverner Narodne banke Austrije Klaus Libšer izrazio je zabrinutost zbog inflacije i apelovao na kompanije, sindikate i javna preduzeća da budu svesni svoje odgovornosti i da ne doprinose daljem rastu cena.

On je ukazao da je opasna "druga runda" efekata rasta inflacije, jer ako spirala "plate–cene" jednom počne da se okreće, ugroziće se konkurentnost austrijske privrede, a žrtve toga biće male štediše, primaoci plata i penzioneri.

Tanjug

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.