Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorka cena slatkog kristala

Gorka cena slatkog kristala

U sezoni povećane tražnje šećera kada i domaćice i industrijski prerađivači pripremaju džemove, sokove i slatko, šećera u prodavnicama ili nema ili je veoma skup. U malim trgovačkim radnjama cena ovog artikla trenutno je neverovatnih 90 dinara.

Stručnjaci objašnjavaju da realnog razloga za ovako visoku cenu nema i da je do pometnje došlo na relaciji između šećerana i trgovaca. Šećerane su, navodi Milan Prostran, sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, iskoristile povećanu tražnju, povukle šećer iz prodaje kako bi naterale velike trgovine da im robu plaćaju redovno.

U većini radnji šećera je juče bilo, ali pojedini prodavci navode da su i njihovi rafovi rezervisani za ovaj artikl prethodnih dana često bili prazni. 'Ono što dođe, brzo se proda, bez obzira na cenu', kažu trgovci i dodaju da se nikad ne zna koliko će potrajati količine koje dobiju i da li će mušterije koje pazare u večernjim satima zateći šećer u njihovim radnjama.

A cene su raznolike. Razlika između najjeftinijeg šećera u 'Tempu' gde kilogram košta 64 i onog u malim trgovinama koje ga prodaju za 90 dinara iznosi 26 dinara, što nije zanemarljivo pogotovu ako se kupuje na više. Šećerane su, navodi Milan Prostran iz PKS, pre mesec dana podigle cenu ovog artikla na 50 dinara pa bi bilo realno da on u prodavnicama košta oko 65 dinara. Sve iznad toga, kaže on, čista je zarada na brzinu.

- Nema razloga da šećera u prodavnicama nema niti da bude toliko skup - kaže za 'Blic' dr Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede. Naša proizvodnja dovoljna je za podmirenje domaćih potreba, navodi ona i ukazuje na to da je najverovatnije reč o sukobu proizvođača i trgovaca pri čemu ceh plaćaju potrošači.

- Koristi se situacija povećane tražnje za ovim artiklom koja je zgodna za povećanje cene - ocenjuje Hamovićeva i navodi da bi rešenje možda bilo u interventnom uvozu šećera koji je iz Vlade već najavljivan ukoliko loša situacija sa snabdevenošću šećerom potraje.

R. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.