Gorivo sutra neće poskupeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo sutra neće poskupeti

BEOGRAD - Naftni derivati u Srbiji od sutra neće poskupeti, kako je bilo najavljeno, jer predlog Ministarstva energetike o poskupljenju za 8,25 dinara, u proseku, još nije dobio saglasnost ministarstava za finansije i za trgovinu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike.

Nove cene će, po dobijanju saglasnosti ta dva ministarstva, stupiti na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

Prvobitno je bilo najavljeno da će naftni derivati poskupeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od sutra, u proseku 8,25 dinara, pri čemu motorni benzini 7,5 dinara, a dizel goriva devet dinara, u proseku, po litru.

Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je predlog o promeni cena derivata na saglasnost ministarstava finansija i trgovine i usluga, pošto je procenjeno da je od poslednje korekcije cena goriva u Srbiji, nafta na svetskom tržištu poskupela oko 30 odsto.

Gorivo u Srbiji poslednji put je pojeftinilo 7. januara, u proseku 5,45 dinara po litru. Motorni benzini su u proseku pojeftinili 5,02 dinara, a dizel goriva 5,87 dinara po litru.

Motorni benzin u Srbiji trebalo bi da poskupi još 6,09 dinara po litru, a dizel goriva za 6,9 dinara, zbog povećanja akciza, a to bi trebalo da stupi na snagu osam dana posle objavljivanja u "Službenom glasniku".

Akciza na sve vrste motornog benzina biće povećana 6,09 dinara, na dizel goriva 6,9 dinara po litru, a na tečni naftni gas 1,99 dinara po kilogramu.

Akciza na motorne benzine iznosiće 42 dinara, umesto 35,91, akciza na dizel goriva biće 26, umesto 19,1 dinara po litru, a akciza na tečni naftni gas 13, umesto 11,01 dinar po kilogramu.

Skupština Srbije usvojila je pre dva dana paket pratećih budžetskih zakona kojima je predviđeno povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.