Gorivo poskupljuje za 1,5 dinar

Izvor: B92, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo poskupljuje za 1,5 dinar

Beograd -- Gorivo na pumpama u Srbiji poskupeće najverovatnije za 1,5 dinar i litar benzina će koštati više od 112 dinara po litru.

Derivati u protekla dva meseca poskupeli u proseku za oko 10 dinara

Ministarstvo rudarstva i energetike napraviće danas redovan dvonedeljni presek cena i predložiti usklađivanje sa cenama nafte na svetskom tržištima, a očekuje se da će predložiti poskupljenje od oko 1,5 dinara.

Dizel će tako poskupeti na oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 98,5 dinara, a cena evrodizela će po novom cenovniku koštati skoro 108 dinara za litar. Cena naftnih derivata u Srbiji je samo u protekla dva meseca porasla u proseku za oko 10 dinara, a stručnjaci kažu da će ona i dalje rasti.

Aleksandar Mileusnić, generalni direktor „Petrobart Avia", kaže da su svi faktori uključeni u rast cene. „Prvo tu je slab dolar, velika tražnja, smanjeni prerađivački kapaciteti, sve to utiče na rastući trend. Tu su i geopolitički momenti vezani za Iran, kao i stalna nestabilna situacija u svetu”, navodi on. Mileusnić, međutim, kaže da bi rast cena goriva u Srbiji ovog puta bio i veći da kurs dinara trenutno nije tako visok.

Predsednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Šakib Kelil izjavio je da u narednih nekoliko sedmica treba očekivati dodatni rast cena nafte zbog tekuće slabosti dolara i geopolitičke napetosti na Bliskom istoku. Kelil je rekao da je naftno tržište dobro snabdeveno, demantujući na taj način navode nekih zapadnih zemalja koje su ocenile da je manjak ponude te sirovine glavni razlog rekordnog rasta cena nafte.

Komentarišući stavove predstavnika zemalja OPEK, Atanacković ističe da je perspektiva cene goriva u svakom slučaju rastuća.

„U velikoj meri je tačno da cena nafte raste zbog slabljenja američkog dolara, jer niko ne želi da gubi na vrednosti robe. Međutim, treba reći da su zemlje OPEK-a u pravu kada kažu da tražnja nije porasla baš toliko koliko se naglašava, kao i da cena raste više nego što dolar pada, a to sve izaziva dodatnu nestabilnost na tržištu. Naravno, u pitanju su različite spekulacije i igre”, objašnjava on.

Objašnjavajući tvrdnje nekih stručnjaka da bi barel nafte do kraja godine mogao da dostigne i 200 dolara, Atanacković ističe da je jako teško predvideti koliko, ali da svi pretpostavljaju kako će cena rasti. On, međutim, smatra da poreska zahvatanja u našoj zemlji nisu mnogo veća nego u okruženju, kao i da su manja nego u zemljama zapadne Evrope, te da treba obratiti pažnju na odnos evra i dinara kod nas.

„Problem je u tome što kod nas cena u evrima izgleda visoka jer mi držimo evro jako nisko, a realno je da evro bude bar 100 ili 150 dinara, a tada bi benzin bio ispod jednog evra”, ističe on.

Prema njegovoj oceni, malo je verovatno da će doći do smanjenja cena i da je jedino rešenje smanjenje akciza.

„Zapadne zemlje smanjuju akcize kada hoće da spuste cenu goriva. Smanjenjem akciza bilo bi moguće da se cena smanji za tri do četiri dinara u proseku, dok se na PDV, na primer, ne može uticati. Međutim, kad se to pomene, uvek se ističe problem s punjenjem budžeta, ali čudi me da uopšte dolazi do problema sa stanjem budžeta, jer se PDV prilično dobro kontroliše, a preko njega se puni budžet”, kaže Atanacković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.