Izvor: B92, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo ponovo poskupljuje

Beograd -- Gorivo na pumpama u Srbiji poskupeće sutra ili u subotu za 5,6 odsto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema proračunu tog ministarstva, motorni benzini će u proseku poskupeti 2,5 dinara po litru, dizel goriva tri dinara, a nove cene će stupiti na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Srbije. Povećanje cena naftnih derivata posledica je povećanja cene nafte na svetskom tržištu, navodi Ministarstvo.

Bezolovni motorni benzin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (BMB) od 95 oktana i motorni benzin (MB) iste oktanske vrednosti, umesto za 88,98 dinara po litru, prodavaće se za 91,48 dinara.

Cena dizela D-2 biće veća za 2,74 dinara i litar će se prodavati za 78,09 dinara, litar evrodizela, umesto za 82,07 dinara, prodavaće se za 85,19 dinara, dok će se eko 3 dizel prodavati za 81,39 dinara, što je za 3,12 dinara više nego do sada.

Litar ulja za loženje prodavaće se za 3,5 dinara skuplje i, umesto 68,2 dinara, koštaće 71,69 dinara.

Kako naglašavaju u Ministarstvu energetike, prosečna cena nafte tipa Ural RCMB, koju Srbija koristi, od početka godine na svetskim berzama porasla je čak za 80 odsto, dok je vrednost dolara u odnosu na dinar opala za 12,3 odsto, što je ubrzalo rast cena derivata nafte na srpskom tržištu.

Poslednja promena cene naftnih derivata u Srbiji bila je 7. novembra, kada je gorivo poskupelo od 2,5 do 3,5 dinara po litru zavisno od vrste.

Đelić: Preispitati zaštitu pojedinih industrija

Nakon poslednjih poskupljenja, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je danas preispitivanje zaštite proizvođača ulja i ostalih industrija koje je u potpunosti iskorišćavaju da se poskupljenja prenesu na potrošače.

On je za B92 rekao da se zaštita odnosi na carinske pogodnosti i prelevmane i da je očigledno da se "iskorišćava da cene porastu".

Komentarišući poskupljenje ulja, Đelić je najavio "preispitivanje ovog stepena zaštite, koji očigledno nije iskorišćen da se, kao što je bilo predviđeno, šire kapaciteti, zapošljavaju ljudi, da postanemo velesila u proizvodnji zejtina, ulja, margarina".

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da je tačno da je bila suša i malo prinosa, ali da su uljari "ove godine odmah povećali cene munjevito i sve preneli na potrošače", dok "kad je rod bolji, nikada nisu spustili te cene".

Đelić je rekao da je u studiji "Eurostata" navedeno da su cene prehrambenih proizvoda uglavnom, prema uporednoj kupovnoj moći, niže u našoj zemlji, što nije slučaj sa uljem i najavio da se to "mora pogledati".

Prema njegovim rečima, posao Vlade je da razmotri da li postojeća mera zaštite daje efekte ili samo omogućava nekima da više zarade, mimo njihove produktivnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.