Gorivo pokreće  lančana poskupljenja

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo pokreće lančana poskupljenja

BEOGRAD - Ovogodišnja inflacija u Srbiji u maju je dostigla pet odsto, dok su maloprodajne cene porasle za 1,1 odsto u odnosu na april, saopštio je Republički zavod za statistiku. Time su potvrđene najave ekonomista koji smatraju da će do kraja godine inflacija iznositi bar 12 procenata, a možda i više, što je naročito izvesno posle ovonedeljnog poskupljenja goriva od čak 12,48 odsto, što će se neminovno odraziti i na cene većine ostalih proizvoda.

Prema podacima Zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << statistiku, maloprodajne cene u maju bile su 11,6

odsto više nego u istom mesecu prošle godine, pri čemu su najviše porasle cene poljoprivrednih proizvoda - 4,7 odsto. Rekordne cene nafte i poskupljenje goriva će dodatno uticati na povećanje cena hrane, pa se kako kaže ekonomista Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja, može dogoditi da tokom leta cene voća i povrća ne padnu kako je uobičajeno, već da zadržavanjem aktuelnih ili nešto nižih cena, prodavci apsorbuju dodatne troškove koje će imati zbog većih izdataka za prevoz.

- Naša zemlja je potpuno nespremno dočekala skok cena naftnih derivata, bez ikakve strategije ili rezervi energenata. Uz smanjenje akciza, trebalo je ulagati u NIS kako bi na taj način mogao da se ublaži eksterni šok izazvan ogromnim rastom cena nafte na svetskom tržištu. Međutim, država se ponaša neracionalno i ništa ne čini kako bi dala podršku Narodnoj banci Srbije u borbi protiv inflacije - kaže Đogović.

BUBALO IMA IDEJU

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je da će novi rast cene goriva uticati na povećanje inflacije za 0,68 odsto, ali da ne zna da li će izazvati lančanu reakciju kod drugih proizvoda.

- S obzirom na to šta se događalo u prvoj polovini godine, mislim da će biti dobro ako se inflacija bude zadržala ispod 10 odsto. Rast referentne kamatne stope će takođe imati veliki efekat i mislim da će vrlo ozbiljno uticati na smanjenje inflacije. Ali definitivno treba da se smanji javna potrošnja i ja imam ideje kako da se to uradi, ali to je nešto što će čekati sledeću vladu - rekao je Bubalo i dodao da država nije mogla da smanji akcize na gorivo jer bi državni budžet bio u velikom minusu.

Prema njegovim rečima, teško je prognozirati kolika će biti inflacija ove godine, jer to u dobroj meri zavisi upravo od cena nafte, koje bi mogle i da blago padnu, ali je, kako kaže, realno očekivati da ona bude u rasponu od 12 do 15 odsto. Đogović smatra da će se najnoviji rast cena goriva sigurno preliti na cene drugih proizvoda i da će njegov uticaj na ukupnu inflaciju verovatno biti od jednog do 1,5 procenata.

Privrednici, takođe, smatraju da će poskupljenje naftnih derivata uticati na troškove proizvodnje i da se može očekivati lančano povećanje cena.

Tako Momir Lazić, direktor „Klasa“ i „Beogradske pekarske industrije“ ističe da u ovom trenutku njegova pekara neće podizati cene hleba. Ipak, s obzirom na to da cena goriva utiče sa oko 10 odsto na ukupnu cenu hleba, Lazić precizira da će troškovi proizvodnje porasti za oko jedan procenat i da bi u slučaju da nafta još poskupi i cena hleba možda morala da bude korigovana.

Stavan Santo, generalni direktor konditorske industrije „Pionir“ kaže da treba da prođe oko dva meseca da bi se znalo da li će i koliko morati da budu podignute cene proizvoda, kako bi se kompenzovao rast cena energenata.

- Transportni troškovi učestvuju sa oko četiri procenta u ukupnoj ceni naših proizvoda, tako da aktuelno poskupljenje goriva ne utiče direktno u prevelikoj meri na naše cene. Međutim, gorivo bi moglo posredno da poskupi našu proizvodnju, pošto će i naši dobavljači podići svoje cene - kaže Santo.

Rade Pribićević, direktor za korporativne poslove „Denjub fudsa“ fonda u čijem je vlasništvu nekoliko mlekara u Srbiji, uključujući i „Imlek“ i „Novosadsku mlekaru“, kao i „Knjaz Miloš„ i „Bambi“, kaže da još nije odlučeno da li će zbog rasta cene goriva podići cene mleka i ostalih proizvoda.

- Poznato je da energenti značajno utiču na cenu svih proizvoda, pa tako i mleka. Međutim, još nismo uradili kalkulaciju, tako da ne znamo da li ćemo morati da podižemo cene ili ćemo moći da apsorbujemo ovaj dodatni trošak. U svakom slučaju, ako bude bilo povećanja cena, to će se dogoditi vrlo uskoro - kaže Pribićević.

Savo Mitrović, zamenik direktora „Severa“ iz Subotice ističe da troškovi goriva čine tri-četiri odsto u ukupnim izdacima i da poskupljenje ne bi izazvalo veliki poremećaj kada se to ne bi desilo kod dobavljača. „Nove cene naftnih derivata će imati značajan efekat na cene kod dobavljača baznih sirovina nafte, plastike, bakra i drugih, pa će se to preliti i na naše cenovnike i smanjiti im konkurentnost na inostranom tržištu gde plasiramo 70 odsto proizvodnje. Troškovi stalno rastu i otežavaju nam poslovanje“, kaže Mitrović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.