Gordana Rackov i Arpad Pastor autori Najboljeg evropskog udžbenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2021, 14:03

Gordana Rackov i Arpad Pastor autori "Najboljeg evropskog udžbenika"

Prosvetni radnici iz Kikinde, Gordana Rackov i Arpad Pastor, autori su najboljeg evropskog udžbenika za prvi razred osnovne škole. U izuzetno jakoj konkurenciji, tako je odlučio međunarodni žiri Frankfurtskog sajma knjiga, najveće manifestacije pisane reči na svetu. Nagrađenom udžbeniku „Digitalni svet 1” u izdanju kuće „Vulkan znanje" dodeljena je Zlatna nagrada.

Autori “Najboljeg evropskog udžbenika” uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zajedno sa urednicima „Vulkan znanja" kreiraju „Digitalni svet" za prvi razred osnovne škole.

Profesorica razredne nastave dr Gordana Rackov i nastavnik informatike u kikindskoj OŠ "Sveti Sava" Arpad Pastor bavili su se temama iz oblasti informatike i računarstva, a osnovni cilj bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja.

“Sam predmet je nov i svi koji pišu imaju obavezu da koriste program koji je dat od Ministarstva. Mi imamo mogućnost da unosimo novine, a ono na čemu smo se mi trudili i na čemu smo insistirali je da udžbenik bude interesantanm i privlačan učenicima. Kada ga koriste da mu se uvek rado vrraćaju", kaže Gordana Rackov.

Međunarodni žiri prepoznao je „Digitalni svet 1" kao inovativan i najbolji evropski udžbenik za osnovno školsko obrazovanje. To je veliko priznanje i za izdavača kao potvrda za posvećenost kvalitetu udžbenika, ali i dobar način za promociju obrazovanja i izdavaštva Srbije.

“Posebno nam je drago baš zbog toga što smo imali puno izazova u njegovom stvaranju, što je proglašen za najbolji evropski udžbenik i što je to priznanje stiglu u konkurenciji izdavačkih kuća koje dolaze iz evropsklih zemalja čije sisteme mi često uztimamo kao reper nečega što je dobro”, ističe direktorka IK “Vulkan znanje” Nada Osmajić.

Osim što je pisan zanimljivim i razumljivim jezikom, nagrađeni udžbenik predstavlja štivo budućnosti.

“Deci je interesantno. Kao prvo, to su neke teme koji oni do tada nisu radili. Prvi put se susreću sa sa nekim terminima, jer nikada do sada nije bilo ni tog predmeta, ni tog udžbenika", napominje Rackov.

Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove.

„Digitalni svet 1" već se koristi u mnogim školama u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.