Gordan Lederer dobio spomen-obillježje na brdu Čukur

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Avg.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordan Lederer dobio spomen-obillježje na brdu Čukur

ZAGREB - Na brdu Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice poginuli snimatelj Hrvatske radiotelevizije Gordan Lederer dobio je spomen-obilježje. Ubijen je na današnji dan 1991. u 33. godini.

Lederer je poginuo na radnome mjestu, pogođen metkom snajpera, snimajući branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Iza sebe ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u Banijska ratna praskozorja. Spomenik "Slomljeni pejzaž" izgradili su Grad Hrvatska Kostajnica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i HRT. Gradski ured za branitelje Grada Zagreba pomogao je izgradnju spomenika sa 100.000 kuna, piše HRT.

- Nekoliko slojeva laminiranog stakla koje smo doslovno propucali s istom puškom kojom je on ubijen. Htio sam postići taj način ubijanja istine, kaže Petar Barišić, kipar.

Tako je Gordan Lederer, koji je poginuo prije 24 godine na radnome zadatku, prenoseći istinu o Domovinskom ratu, dobio spomenik koji će biti trajna uspomena na njega i ostale zaposlenike HRT-a koji su stradali u ratu, ali i podsjetnik da prenošenje istine time nije stalo te da su zaposlenici HRT-a dali velik doprinos u Domovinskome ratu.

Izrada spomenika zabilježena je i kamerom, na temelju čega će nastati dokumentarni film, čiji je autor voditelj projekta izrade spomenika Milan Bešlić. Film će, kao i katalog, biti gotov ove jeseni te omogućiti da se s tim projektom upozna i šira javnost. Prema njegovim riječima, spomenik prenosi poruku o profesionalnosti i moralu te ih sažima u jednu estetsku cjelinu. Radovi na spomeniku započeli su u proljeće, a dovršeni su koncem srpnja kako bi sve bilo spremno za svečano otkrivanje 10. kolovoza.

Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom koja simbolizira kameru i jedan je od najljepših spomenika Domovinskoga rata, a njegov autor Petar Barišić kaže kako je inspiraciju dobio gledajući kadrove Banijskih ratnih praskozorja, koje je snimio Lederer.

- On je pogođen snajperskim metkom, kamera je pala, staklo je propucano... I mi smo tako napravili sa spomenikom, veliku leću koja se nalazi unutar kruga propucali smo snajperskim metkom na isti način na koji je on, nažalost, ubijen. Željeli smo dobiti svjedočanstvo o tome što se dogodilo, a metak je napravio paukovu mrežu, koja se vidi na njegovim snimkama, rekao je Barišić.

Prema zamisli autora spomenik je krug života, savršenstvo koje je nasilu propucano i prekinuto, kao što je i HRT-ov snimatelj tragično izgubio život. Slomljeni pejzaž simbolizira pomak u slici razbijenoj udarom metka.

Posebnost spomenika je i u tome što će se njegovo zrcaljenje vidjeti i noću, a bit će vidljiv i iz samoga grada Hrvatske Kostajnice. Na arhitektonskoj izvedbi rješenja radili su Kata Marunica i Nenad Ravnić, koji su rekli kako je realizacija bila zahtjevan zadatak jer je spomenik trebalo uklopiti u ambijent brda Čukur iznad Kostajnice te osmisliti pristupnu stazu.

- Najveći izazov bili su nam kratki rokovi i nabava materijala, odnosno čeličnoga okvira i leće, tj. stakla za leću. Velika nam je čast bila sudjelovati u izgradnji spomenika i želja nam je da ga ne prihvate samo stručni krugovi nego i ljudi koji tamo žive kao i oni koji će onamo dolaziti, rekla je Kata Marunica.

Gordan Lederer rođen je u Zagrebu 21. travnja 1958., a diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Bio je vrstan znalac snimateljskoga zanata, a 1988. počeo je raditi na HTV-u.

Osim po snimkama sa samoga početka Domovinskoga rata poznat je i po drugim snimkama, pa je tako svojom kamerom zabilježio i stradanja Kurda u sjevernome Iraku, a kao snimatelj se angažirao od samih početaka agresije na Hrvatsku.

Snimao je događanja u Kruševu, Kninu, Lovincu, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, nažalost, njegov posljednji zadatak.

Njegove snimke Banijska ratna praskozorja, na kojima je u ranojutarnjoj izmaglici uhvatio lica hrvatskih vojnika, njihove poglede i kretnje pri izviđanju neprijateljskih položaja popraćene pjesmom Brothers in arms mnogima su ostale u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.