Gondola na čekanju? Stojčić za B92.net o gradnji veze između Kalemegdana i Ušća FOTO / VIDEO

Izvor: B92, 18.Jul.2020, 13:04

Gondola na čekanju? Stojčić za B92.net o gradnji veze između Kalemegdana i Ušća FOTO / VIDEO

Beograd -- Glavni gradski urbanista Marko Stojčić za B92.net navodi da je projekat izgradnje gondole trenutno u manjem zastoju.

"Kada se budu stvorili uslovi za nastavak izrade projekta, ono što će predhoditi, a neće prejudicirati samu izgradnju, su arheološka ispitivanja lokacije", kaže Stojčić.

Podsetimo, ranije se dosta govorilo o izgradnji gondole koja bi povezala Kalemegdan sa Novim Beogradom a zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je izgradnja gondole bila predviđena još 1921.

Vrednost ovog projekta je oko 1,8 milijardi dinara, od čega će 600 miliona obezbediti grad, a ostatak Ministarstvo turizma.

Trasa gondole bi bila duga jedan kilometar, a mogla bi da preveze tri hiljade putnika za jedan sat, putovanje bi trajalo oko pet minuta.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara.

U planu je, kako je ranije naveo Vesić, da žičara bude opremljena sa 25 kabina od kojih će jedna biti luksuzna.

"Najstarije tvrđave u Evropi i svetu poput Salzburga, San Marina, Jerusalima, imaju gondolu kao rešenje za brzo povezivanje delova grada pa će tako i naša gondola biti još jedan način na koji će se povezati Novi Beograd sa Starim gradom", govorio je Vesić.

Svaka kabina bi trebalo da ima po 10 mesta, a trebalo bi da bude omogućen i prevoz bicikala i pristup osobama sa invaliditetom.

Prošle godine održan je referendum na kome su se građani, to jest stanovnici opštine Stari grad izjašnjavali o tome da li podržavaju izgranju gondole.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ranije je naveo da će gondola "doprineti drugačijem i boljem pogledu na grad, ušće Save u Dunav i Veliko ratno ostrvo".

On je istakao da će gondola doprineti razvoju turizma u prestonici i pospešiti priliv turista.

Radojičić je tada rekao da bi novac uložen u izgradnju gondole trebalo da se vrati za oko šest godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.