Goldman Saks upozorava: Banka Engleske će možda povećati referentnu kamatnu stopu

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 21:26

Goldman Saks upozorava: Banka Engleske će možda povećati referentnu kamatnu stopu

Američka investiciona banka Goldman Saks upozorava da će Banka Engleske na leto možda povećati referentnu kamatnu stopu na 5,0 odsto.

Cena energenata je u padu i inflacija u Velikoj Britaniji se rapidno smanjuje, ali nedovoljno da bi spala na željenu brojku od 2,0 odsto, smatra američka banka.

Ekonomista Goldman Saksa Ibrahim Kvadri misli da su inflatori pritisci u Britaniji suviše jaki i prognozira da će Banka Engleske podizati referentnu kamatnu stopu za po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 25 baznih poena sve do avgusta, kada će ona iznositi 5,0 odsto, prenosi Gardijan.

Banka Engleske će u četvrtak saopštiti odluku o visini referentne kamatne stope za domaćinstva i privrednike, a tržišta očekuju povećanje za 25 baznih poena, na 4,5 odsto.

Ako se prognoze obistine, to će biti 12-to povećanje kamatne stope u Velikoj Britaniji zaredom.

Uprkos navedenom, američka banka procenjuje da je britanska privreda u boljem stanju nego što se očekivalo i da može da izbegle duboku recesiju, rekao je glavni ekonomista Goldman Saksa za Evropu, Jari Sten.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.