Gojković: Novčane kazne zameniti društveno korisnim radom

Izvor: Danas, 10.Apr.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Novčane kazne zameniti društveno korisnim radom

Beograd - Umesto rasprave o 74 amandmana na leks specijalis "Beograd na vodi", poslanici opozicije i vladajuće strukture polemisali su o svemu i svačemu, što je na kraju rezultiralo fizičkim pretnjama i izrečenim kaznama. Vlast je tvrdila da ih opozicija mobinguje, da poslanike umesto novčano treba kažnjavati prinudnim radom, dok je stav opozicija bio da im vlast na brutalan način uzurpira prava i slobode.

"Beograd na vodi" privremeno je ujedinio sve opozicione stranke koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su se na zajedničkoj konferenciji za novinare žalile na ponašanje premijera Aleksandra Vučića, na predsedavanje predsednice parlamenta Maje Gojković i potpredsednika Igora Bečića i zatražili njihovu hitnu smenu. Konferenciju za novinare održao je i potpredsednik Bečić tvrdeći da mu je poslanik SDS Marko Đurišić verbalno pretio da će ga "fizički razbiti".

Do kulminacije netrpeljivosti između vlasti i opozicije došlo je kada je Đurišić, poslanik SDS, zatražio da se predsedavajući skoncentrišu na poslovnik i da ne primenjuju različite aršine za vlast i opoziciju. Reagujući na to, Gojkovićeva je upozorila da neće dozvoliti da se rasprava o "Beogradu na vodi" pretvori u kritiku predsednika i predsedavajućeg.

- Terate nas da radimo dugo u noć zato što ne možete da obuzdate svoj temperament. Ponašate se katastrofalno i ponižavate čitav parlament svojim dobacivanjem. Molim vas da te manire zadržite za slobodno vreme. Kasno je za edukaciju - rekla je Gojkovićeva, na šta je Đurišić sa mesta dobacio da nije njeno da govori o njegovoj edukaciji. Zbog dobacivanja, on je zaradio prvu opomenu, a ubrzo zatim usledila je i druga, "zbog mobinga 249 poslanika".

- Ne mobingujem ja, već vi. Dobro je što javnost može da vidi na koji način vodite sednicu - rekao je Đurišić, na šta je Gojkovićeva uzvratila da će zamoliti predsednika Administrativnog odbora da razmisli da se finansijske kazne zamene za društveno koristan rad.

U "odbranu" đurišića stao je poslanik Nove stranke Zoran Živković, koji je naveo da nije đurišićeva krivica što nije bio isključen mikrofon i da nijedna od opomena koje su mu izrečene nemaju smisla.

- Povredili ste Poslovnik vašim dociranjem o tome kako treba da se ponaša poslanik, kako treba da se ponaša parlament, društveno koristan rad. Ko vam daje pravo na to? Šta ste vi u ovom parlamentu da možete da docirate bilo koga? Šta ste u životu uradili da možete da se dižete iznad bilo kog poslanika - upitao je Živković.

Gojković je rekla da, mereći se sa poslanicima koji joj to izgovore, prihvata konstataciju da baš ništa nije uradila u životu. Ona je objasnila i da je to njen predlog budući da se nekoliko poslanika žalilo da ne može da plaća izrečene kazne.

Inače rasprava o 74 amandmana na leks specijalis o projektu "Beograd na vodi" i juče je počela kritikama opozicije i tvrdnjama da se javni interes zamenjuje privatnim, na šta vladajuća većina, kao i ministar pravde Nikola Selaković, poručuju da je u pitanju isključivo javni interes, budući da će doneti investiciju vrednu 3,5 milijarde evra. Selaković je opoziciju optužio za "izvrtanje teze", poručujući da se predloženim zakonom definiše javni interes i predviđa postupak eksproprijacije. "Kakav privatni interes, kakve kompanije? Sve vreme mešate osnovne stvari. Mi ovde pričamo da se ovim zakonom utvrđuje javni interes", rekao je Selaković u amandmanskoj raspravi o predloženom zakonu.

Aleksandar Jovičić, poslanik SNS, podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine usvojila leks specijalis o podsticaju građevinskoj industriji u vezi sa izgradnjom naselja Stepa Stepanović, te naveo da je tada sve urađeno van konkursa.

- Nije vama problem ''Beograd na vodi'', vi ste imali ''Menhetn na vodi'', od njega nismo imali ništa. Pretpostavljam da bi taj Menhetn danas gradio neko ko više nema privilegije. Vas to boli. Za nas postoje samo interesi građana, ne postoje interesi Miškovića, niti bilo koga drugog - kazao je Jovičić.

Vladimir Pavićević iz Nove stranke naveo je da je projekat "Beograd na vodi" suprotan svemu što je rađeno i što je tradicija u dva veka urbanog razvoja Beograda, jer je uvek postojao plan, projekat, pa gradnja. "U ovom slučaju imamo maketu, pa gradnju, a projekta nema", rekao je Pavićević.

Bečić: Đurišić mi pretio da će me razbiti

Potpredsednik Skupštine Igor Bečić tvrdi da mu je šef poslaničke grupe SDS Marko đurišić u pauzi prišao i bez ikakvog povoda uputio psovke. "Rekao je da će da me razbije, da će da me pretuče. Komentarisao je moj izgled, pretio da će da se obračuna sa mnom. To nije nimalo prijatno, jer dolazi od kolega sa kojima bi morali da razmenjujemo argumente. Nije mi prijatno kad znam da te pretnje dolaze od stranke bivšeg predsednika Republike", rekao je Bečić novinarima u parlamentu, dodajući da na to gleda kao na poruku SNS, stranci koja želi da sprovodi reforme.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.