Inflacija u oktobru 1,8 odsto

Izvor: B92, 14.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u oktobru 1,8 odsto

Beograd -- U Srbiji je u oktobru godišnja inflacija bila 12,3 odsto prema metodologiji Evropske unije, a u oktobru su maloprodajne cene roba i usluga povećane 1,8 odsto.

Republički zavod za statistiku je objavio da su u oktobru najviše poskupeli roba i usluge u grupi "stan, voda, električna energija, gasi i drugi ogrev", ukupno za 3,6 odsto zbog porasta cena uglja i gasa.

Hrana i bezalkoholna pića poskupeli su za 3,1 odsto u oktobru, zbog povećanja cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povrća, svežeg i preradjenog mesa i jaja, a u grupi "obrazovanje" cene su povećane za 1,5 dsto zbog poskupljenja školarina.

Najveći pad cena od dva odsto zabeležen je u grupi robe i usluga "zdravstvo" zbog nižih cena lekova.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, cene su u oktobru bile 1,2 odsto više nego u septembru, a u prvih 10 meseci ove godine inflacija je dostigla osam odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnja inflacija u oktobru bila 12,3 odsto

Izvor: EMportal, 14.Nov.2008

U Srbiji je u oktobru godišnja inflacija bila 12,3 odsto prema metodologiji Evropske unije, objavio je Republički zavod za statistiku.

Nastavak na EMportal...

Cijene u oktobru više

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2008

BEOGRAD, Potrošačke cijene u Srbiji u oktobru su bile više za 1,8 odsto nego u septembru, saopšteno je danas iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije. U odnosu na isti mjesec prošle godine, potrošačke cijene su povećane za 12,3 odsto. Najveći rast cijena zabilježen je u grupi izdvajanja...

Nastavak na Capital.ba...

U oktobru inflacija 12,3 odsto

Izvor: Capital.ba, 14.Nov.2008

BEOGRAD,  U Srbiji je u oktobru godišnja inflacija bila 12,3 odsto, prema metodologiji EU - saopštio je Zavod za statistiku Srbije. Maloprodajne cijene robe porasle su u oktobru za 1,8 odsto u odnosu na septembar, a za 12,3 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U oktobru je u odnosu na septembar...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.