Godina odmiče, a devizne rezerve sve tanje

Izvor: Mondo, 11.Okt.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina odmiče, a devizne rezerve sve tanje

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra 9,83 milijarde evra, što je oko 80 miliona evra manje nego mesec dana ranije, objavila je danas NBS.

Te devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 389 odsto, kratkoročnog duga od 2.738 odsto i pokrivenost oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni prilivi u septembru bili su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 46,6 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem tržištu u iznosu od 39,7 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 18,2 miliona evra.

Najveći odliv iz deviznih rezervi od 113,8 miliona evra bio je po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na kraju septembra iznosile su 5,48 milijardi evra.

U septembru je promet na međubankarskom deviznom iznosio 1,22 milijarde evra i manji je za 385 miliona evra nego u prethodnom mesecu. Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 12,6 milijardi evra.

Dinar je u septembru nominalno ojačao u odnosu na evro za tri odsto, a NBS u tom periodu nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

(Beta, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

NBS: Devizne rezerve blizu 10 milijardi

Izvor: Krediti.rs, 12.Okt.2012, 14:49

Cenatralna banka saopštila je da je u septembru dinar nominalno ojačao prema evru za tri odsto. Neto devizne rezeve, bez obavezne rezerve banaka, iznose 5,48 milijardi evra.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.