Glodar se seli na novu lokaciju: Moćna mašina premešta se na novi kop

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glodar" se seli na novu lokaciju: Moćna mašina premešta se na novi kop

Beograd -- EPS je u Vreocima pokrenuo rotorni bager "Glodar 10" teži od 1,6 hiljada tona.

Mašina visoka kao soliter, stići do 24 kilometra udaljenog polja Radljevo gde će najkasnije početkom novembra otpočeti otkrivka novih količina uglja.

"Danas je važan dan za Kolubaru i EPS jer je transport jedan od pretposlednjih koraka za otkrivanje kopa Radljevo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kome je počelo da se razmišlja pre 40 godina", rekao je vd direktora EPS-a Milorad Grčić i dodao da su važni dani kojih je mnogo u EPS-u dokaz da Republika Srbija ima nameru da očuva, stabilizuje i unapredi elektro-energetski sistem Srbije.

On je podsetio da se poslednjih godina u basen Kolubare mnogo ulagalo i najavio da će ulaganja biti nastavljena.

"Faza kojoj danas svedočimo je jedan o pretposlednjih koraka za otvarane novog kopa "Radljevo" koji je koncipiran 1976. godine a nažalost trebalo je da prodje više od četiri decenije da se stvore politički i finansijski uslovi za realizaciju taj posao je sačekao nas", rekao je on i dodao da je predvidjeno da najkansije 1. novebra počne da radi na kopu "Radljevo".

Kako je objasnio Glodar 10 može da skida otkrivku ali i da kopa ugalj.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da danas izuzetno značajan dan za budućnost EPS-a, ukupnu stabilnost našeg elektro-energetskog sistema jer region Kolubare sa svojom proizvodnjom kapitalno utiče na elektro-energetsku stabilnosti.

"Mi svi zajedno, u ogromnoj sinergiji, i Vlade Republike Srbije i EPS-a i ostalih energetskih kompanija činimo maksimun napora da naš elektroenergetski, i ukupan energeski, sistem bude fleksibilan, stabilan, da se razvija i da u budućnsti bude i da u budućnosti obezbedi dugoročno i stabilno snabdevanje svim energentima koji će omogućiti razvoj Srbije", rekao je Antić i dodao da je Srbiji zbog razvoja svake godine potrebno sve više energije.

On je naveo da je ove godine EPS postigao dobre rezultate u proizvodnji i zahvalio se pre svega rudarima Kolubare i Drmna koji su omogućili da termo sektor proizvodnje električne energije radi dobro i dodao da je proizvodnja uglja u EPS-u je od početka godine više od šest procenata veća u odnosu na 2018. godinu.

Polje Radljevo je jedan od najznačajnih naših razvojnih planova, rekao je on i dodao da su početku transporta bagera prethodile kompleksne pripreme i pribavljanje dozvola.

"Pred nama je važan korak koji nas vodi ka velikom cilju a to je da do kraja ove godine krenemo sa proizvodnjo na Radljevu, da otvorimo to polje i krenemo sa otkrivkom, i omogućimo da u skladu sa planovima 2023. godine krenemo sa ugljem na Radljevu", rekao je Antić.

Polje Radljevo je ozbiljna potencijal sa 450 miliona tona bilansnih rezervi i godišnjom proizvodnjom od sedam plus miliona tona, rekao je Antić, i dodao da to polje treba obezbedi dugoročnu stabilnost u proizvodnji uglja.

"To polje treba da omogući potrebne i eventualno dodatne količine za termoelektrane u Obrenovcu i da omogući ono o čemu pričamo u kontinuitetu i za šta imamo punu podršku predsednika Vučića da udjemo u projekat nove termoelektrane, odnosno novog bloka u Kaleniću", rekao je on.

Antić je okupljenima poželeo puno uspeha "sa nadom da će do kraja godine biti i ugovorena dva velika BTO sistema" jedan za polje E a drugi za Radljevo koji vrede 200 miliona evra, što će ocenio je on posle dugog niza godina biti najveća investicija u rudarstvo u EPS-u.

Transport Glodara 10 a zatim i dva pripadajuća transportera ka Radljevu najkompleksniji je i najduži transport proizvodne opreme u istoriji rudarskog basena Kolubara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.