Globalna pobuna: Zbogom dolaru

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 15:59

Globalna pobuna: "Zbogom dolaru"

Predsednik Južne Afrike je poručio da će "pitanje valute" biti na dnevnom redu predstojećeg sastanka zemalja BRIKS-a u avgustu.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa je na finansijskom samitu u Parizu podržao pozive brazilskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve da tržišta u razvoju preispitaju svoje oslanjanje na dolar, navodi "Fajnenšel tajms".

Lula, koji se pojavio na panelu sa liderom Južne Afrike, zagovarao je prelazak na trgovinu domaćim valutama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i druge alternative.

Nakon što je predsednik Brazila ocenio da je međunarodna upotreba dolara dovela zemlje kao što je Brazil u nepovoljan položaj, Ramafosa je rekao da će "pitanje valute" biti na dnevnom redu predstojećeg sastanka zemalja BRIKS-a u avgustu.

Brazilski lider je ponovio zabrinutost zbog uticaja dominacije dolara na zemlje sa niskim i srednjim prihodima. On je naveo da su se neki ljudi "uplašili" kada je govorio o zameni dolara, ali je ponovio da njegova dominacija stavlja zemlje kao što je Brazil u nepovoljan položaj kada je u pitanju trgovina.

"Kada Argentina i Brazil ili Kina i Brazil međusobno trguju, zašto ne možemo da trgujemo u sopstvenim valutama?", zapitao se brazilski lider.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen branila je globalnu dominaciju dolara i poručila da bi zemljama bilo teško da pronađu održivu zamenu za valutu koja je decenijama dominirala trgovinom.

"Postoji veoma dobar razlog zašto dolar ima široku upotrebu u trgovini, a to je zato što imamo velika, likvidna, otvorena tržišta kapitala, vladavinu zakona i potrebne finansijske instrumente", rekla je Jelen u Parizu.

Njeni komentari dolaze u trenutku kada Kina zagovara veće međunarodno usvajanje juana, navodi FT i podseća da je Rusija prešla na korišćenje kineske valute kao jedne od glavnih valuta za međunarodne rezerve i prekookeansku trgovinu od početka sukoba u Ukrajini.

List podseća i da je zamrzavanje sredstava ruske centralne banke u vrednosti od 300 milijardi dolara od strane zapadnih saveznika Ukrajine - od kojih je većina bila u dolarima i evrima - izazvalo zabrinutost da će Vašington češće koristiti globalnu dominaciju svoje valute kao sredstvo za američke spoljnopolitičke ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.