Glavni cilj nije ispunjen

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 14:53

"Glavni cilj nije ispunjen"

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom o Crnomorskom žitnom sporazumu.

Takođe su razgovarali i o afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, saopštio je danas Kremlj.

Kada je reč o sporazumu o žitu, koji ističe u ponedeljak 17. jula, Putin je ponovio Ramafosi da obaveze da će biti uklonjene prepreke ruskom izvozu hrane i đubriva još nisu ispunjene, naveo je Kremlj, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Putin je naglasio da glavni cilj sporazuma - snabdevanje žitom zemalja kojima je ono potrebno, uključujući i afričke još nije postignut, prenela je agencija RIA Novosti.

Oba lidera su potvrdila zajedničku nameru za jačanje saradnje u različitim oblastima.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora.

Drugi deo predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva.

Među glavnim zahtevima Moskve bilo je ponovno povezivanje Rosseljhozbanke na SVIFT, obnavljanje snabdevanja poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i servisa, restauracija amonijačnog gasovoda Toljati-Odesa.

Ovaj deo sporazuma se ne primenjuje.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je 21. juna da ne postoje preduslovi za produženje žitnog sporazuma jer se obaveze prema Moskvi ne ispunjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.