Gigantima prekipelo: Napustićemo tržište

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 11:20

Gigantima prekipelo: Napustićemo tržište

Veliki tehnološki giganti poput Majkrosofta (Microsoft), Vots aapa (WhatsApp) ili Amazona zapretili su napuštanjem Velike Britanije.

Napuštanjem tržišta su zapretili nakon što su u toj zemlji najavljene regulative koje su za ove kompanije "prelomna tačka" za odlazak.

Britanska regulativa koja je vrlo brzo osmišljena, a uskoro bi trebalo da stupe i na snagu, jeste nešto zbog čega negoduju velike tehnološke kompanije. Velika Britanija želi da usvoji Zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << internet bezbednosti koji bi propisao pravila rada i visoke kazne kompanijama u slučaju kršenja, kao i Zakon o digitalnom tržištu, prenosi Kliks.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadgleda konkurenciju u Velikoj Britaniji, tehnološke kompanije smatraju da je to previše slobode za jedno telo te da je tako ugroženo njihovo poslovanje.

Zakon o internet bezbednosti, čije je usvajanje najavljeno na jesen, propisuje stroga pravila nadzora nad sadržajem na društvenim mrežama s ciljem zaštite dece. Za kršenje se određuju visoke finansijske kazne, ali i mere zatvora za pojedinačne tehničke rukovodioce, ukoliko se kompanije ne povinuju pravilima.

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom jeste predlog da se šifrovane poruke, koje uključuju one poslate na Vots apu, mogu čitati i predati organima za sprovođenje zakona putem platformi na kojima se šalju, ako se smatra da postoji pretnja po nacionalnu bezbednost ili s ciljem zaštite dece od rizika.

Dečja dobrotvorna organizacija opisala je šifrovane aplikacije za razmenu poruka kao "prvu liniju" gde se dele slike zlostavljanja dece, ali se takođe smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste, novinare i političare.

Vots ap, Proton i Signal su zapretili da će napustiti tržište Velike Britanije upravo zbog ovakvog zahteva iz novog zakona.

Predlog zakona o digitalnim tržištima takođe prolazi kroz parlament. Predlaže se da britanski regulator konkurencije odabere velike kompanije poput Amazona i Majkrosofta, da im da pravila kojih treba da se pridržavaju i odredi kazne ako to ne urade.

Majkrosoft je žestoko reagovao kada je Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) odlučila da blokira kupovinu giganta video-igrica Activision Blizzard.

"Ovde postoji jasna poruka - Evropska unija je privlačnije mesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je besno izvršni direktor Bred Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.