Gigant pod štitom države

Izvor: Politika, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gigant pod štitom države

Za prodaju 111.984 akcije najveće poljoprivredne kompanije u Vojvodini vlada izuzetno interesovanje. – Licitaciona garancija pola miliona evra

BEČEJ Posle više od godinu dana priprema Agencija za privatizaciju raspisala je dugo očekivani javni tender za prodaju 111.984 akcije PIK "Bečej", za koje postoji veliko interesovanje i domaćih i stranih investitora. U vlasništvu Akcijskog fonda Srbije je 82.429 akcija kombinata, a Fond PIO ima na raspolaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 25.555 akcija, što predstavlja 40,9 odsto ukupnog kapitala najveće poljoprivredne kompanije u Vojvodini. Nominalna vrednost akcije je 8.000 dinara.

Od danas, pa sve do 16. februara, zainteresovani kupci mogu, uz polaganje depozita od 6.000 evra, da preuzmu tendersku dokumentaciju i dostave svoju ponudu o preuzimanju. Pravo na podnošenje ponuda imaju preduzeća ili kompanije čija je isključiva delatnost u oblasti poljoprivredne proizvodnje, prerade i stočarstva. Tendersku dokumentaciju mogu da otkupe i investicione kompanije koje postoje najmanje tri godine, a čija je osnovna delatnost investiranje novca.

Uslov da se sa svojom ponudom pojave na tenderu za zainteresovane ponuđače iz poljoprivrede je da poslednje tri godine posluju u kontinuitetu i da su ostvarili prihod od najmanje 50 miliona evra u 2005. godini. Za investicione kompanije cenzus za učešće na tenderu je ukupna finansijska aktiva veća od 100 miliona evra. Garancija za licitaciju iznosi 500.000 evra.

U PIK "Bečeju", iz razumljivih razloga, ne žele mnogo da komentarišu dosta restriktivne uslove za učešće potencijalnih kupaca na tenderu koje je propisala Agencija za privatizaciju. Ne interesuju ih, vele, ni spekulacije oko "tajkunizacije kombinata" o kojoj se priča.

– PIK "Bečej" je regionalna strateška kompanija u proizvodnji hrane i država se, konkretno Ministarstvo za privredu i privatizaciju, na svu sreću, tako i odnosi prema njoj – kaže Dragan Satarić, generalni direktor bečejskog kombinata. – Za dalji opstanak kompanije kao celine od velike je važnosti da se sačuvaju svi resursi i prerađivački kapaciteti kojima raspolaže. Kombinat decenijama, u zaokruženom reprolancu "od njive do trpeze", za domaće i inostrano tržište uspešno proizvodi zdravu, prirodnu hranu vrhunskog kvaliteta. Opstajao je u svim reformama, ratnim godinama, pod sankcijama, i zato bi svako njegovo komadanje ili rasturanje prouzrokovalo nesagledive ekonomske i socijalne posledice.

PIK "Bečej" je lider u ratarsko-povrtarskoj proizvodnji u regionu, u čijem sistemu je zaposleno 2.400 ljudi. Na bezmalo 14.000 hektara godišnje se proizvede 200.000 tona raznih ratarskih proizvoda, industrijskog bilja i povrća. Kombinat ima značajnu ulogu u proizvodnji semena (20.000 tona) vrhunskog kvaliteta koji se u velikoj meri izvozi, a stočarstvo se zasniva na izvanrednom genetskom potencijalu zapata. Godišnja proizvodnja svinja je 90.000 grla, a 1.700 muznih krava holštajn-frizijske rase daje 11 miliona litara mleka.

Kombinat je decenijama unazad uspešno sarađivao sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima ne samo iz bečejske već i okolnih opština. Zato im sada, kada se nalazi na vlasničkoj prekretnici, veoma teško padaju optužbe iz opštine Srbobran "da im uskraćuju pravo korišćenja 1.244 hektara državnih njiva" koje pripadaju njihovoj katastarskoj opštini.

– Tražili smo od Ministarstva privrede, koje koordinira radom i Ministarstva poljoprivrede, da se, zbog najavljenog tendera, odloži izdavanje u zakup navedenog državnog zemljišta, jer je veća šansa za uspeh privatizacije – objašnjava direktor Satarić. – Tu zemlju inače obrađujemo, i niko ne bi trpeo štetu. Rekli smo da smo voljni i da platimo zakup, ali da ne možemo da izađemo na licitaciju pod njihovim uslovima koji favorizuju domaće paore. Srbobranci to, nažalost, nisu prihvatili, pa su samoinicijativno, bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede, raspisali konkurs za izdavanje državnih njiva.

U PIK "Bečeju" ne mogu da se otmu utisku da se ova orkestrirana kampanja iz Srbobrana protiv njih vodi s namerom da se obezvredi vrednost akcija preduzeća. Kažu da se u nju, nažalost, uključuju i pojedini bivši republički funkcioneri koji su do juče bili kreatori agrarne politike u Srbiji.

– Čvrsto verujemo da će kombinat, uz pomoć države koja u PIK "Bečeju" ne vidi "socijalističkog dinosaura", već strateškog proizvođača hrane, i sa novom vlasničkom strukturom, opstati kao celina – ističe Satarić. – Primeri iz susednih zemalja koje su prošle tranziciju jasno govore da samo ukrupnjeni posedi i prerađivački kapaciteti imaju šansu da se uspešno integrišu u evropsku i svetsku privredu.

Kosta Rajević

[objavljeno: 15.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.