Genijalno otkriće: Proizvodićemo svoj gas

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 10:44

Genijalno otkriće: "Proizvodićemo svoj gas"

Kipar bi mogao da počne proizvodnju svog prirodnog gasa već 2026. godine, najavio je ministar energetike te zemlje.

Ministar trgovine, industrije i energetike Kipra Jorgos Papanastasiju navodi da ta ostrvska zemlja namerava i da učestvuje u projektu izrade jakog električnog kabla, koji bi trebalo da poveže istočni Mediteran s kontinentalnom Evropom, preneo je Rojters.

Kipar je najavio svoje prvo otkriće gasa na moru još 2011. godine, koje je aktuelizovano 2022. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to u partnerstvu italijanske kompanije Eni i francuske Total enerži i ono će najverovatnije najpre biti razvijano, ističe medij.

"Naša očekivanja su, u skladu sa planom razvoja i proizvodnje koji će Eni uskoro predložiti, da to bude u 2026. ili početkom 2027. godine", rekao je Papanastasiju.

Projekat, poznat kao Kronos, ima procenjenih 2,5 biliona kubnih stopa gasa, prenosi agencija.

Od 2007. godine Kipar je izdao dozvole za istraživanje za većinu od 13 priobalnih istraživačkih blokova oko juga ostrva, a pronašao je prirodni gas u pet bušotina, sa procenjenih 17–18 biliona kubnih stopa gasa, što je više od godišnje potrošnje Evrope, napominje Rojters.

"Energetske kompanije su već izrazile interesovanje za neka od tih nalazišta i razgovori su u toku", rekao je kiparski ministar enrgetike.

Medij navodi da bi proizvodnja gasa i povezivanje sa tržištima električne energije u inostranstvu mogli strateški da promene situaciju u ovoj ostrvskoj zemlji, kao i drugim zemljama južne Evrope, koje nastoje da umanje zavisnost od ruskog snabdevanja, prekinutog nakon početka rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.