Izvor: Politika, 28.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Geneksovci” čekaju novac

Bivši i sadašnji radnici „Generaleksporta” nadaju se da će, umesto akcija preduzeća, uskoro dobiti obećanih 200 evra po godini staža

Neizvesno je kada će oko 4.200 bivših i sadašnjih radnika kompanije „Generaleksport” dobiti naknadu od 200 evra po godini staža, koja im je prvi put obećana još pre dve godine. Oni su tada postigli dogovor sa vladom da, posle privatizacije, umesto akcija preduzeća dobiju novac – ukupno 20.660.000 evra. Budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se to još nije dogodilo, mnogi od njih smatraju da ih je ministar Mlađan Dinkić obmanuo.

Članovi Udruženja radnika, penzionera i bivših radnika „Geneksa” prošle godine više puta su protestovali tražeći da im novac bude isplaćen, a vremenom su njihovi zahtevi narasli. Tako je Zorica Sekuloski, predsednica Udruženja, u više navrata isticala da je obećana suma od 200 evra po godini radnog staža više nego skromna, naglašavajući da postoji način da „geneksovci” dobiju duplo više novca.

– Broj radnika koji su se prijavili za nadoknadu manji je od očekivanog. Neki su u međuvremenu preminuli, a neki uopšte nisu državljani Srbije, tako da bi tih 20 miliona evra moglo da bude drugačije raspodeljeno. Na taj način bi, umesto 200, bivši i sadašnji radnici dobili 400 evra po godini staža – objasnila je Sekuloski.

Pojedini bivši radnici pribojavaju se da neće ni doživeti obećanu naknadu. Strahuju da će država na sve načine odlagati ispunjenje obećanja.

– Sredinom osamdesetih „Geneks” je imao promet od oko milijardu evra godišnje. Danas ova kompanija uveliko ide na doboš. Ministar Dinkić nam je obećao 200 evra po godini staža, a od toga još nema ništa. Što je najgore, ne znamo ni kad ćemo i da li ćemo ih uopšte dobiti. Sve ovo doživljavamo kao uzimanje onog što smo zaradili – kaže Čedomir Tasić, bivši radnik „Geneksa”, dodajući da je većini ljudi ispod dostojanstva da protestuje, tražeći ono što im pripada.

Obećani novac čekaju ne samo radnici, već i rukovodstvo kompanije sa direktorkom Ljiljanom Stojiljković na čelu. Zbog toga su „Generaleksport” i njena ćerka „Internacional CG”, koju je osnovao nekadašnji visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Radoman Božović, u novembru prošle godine dostavili Agenciji za privatizaciju spisak bivših i sadašnjih radnika koji su se prijavili za novčanu naknadu.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja potvrdili su da je Agencija dobila ove spiskove, ali nisu mogli da preciziraju kada će novac biti isplaćen.

„Oni koji su se prijavili za novčane nadoknade mogu da očekuju novac kada dođe do zatvaranja transakcije (danom ispunjenja – kada jedini ponuđač uđe u posed nepokretnosti koje je kupio na svoje ime) i po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija”, navodi se u odgovoru koju je „Politici” dostavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Bivši radnici, međutim, tvrde da je prvi uslov ispunjen, odnosno da je novi vlasnik ušao u „Generaleksport”.

– Zbog toga smo u protekle dve nedelje pokušali da ugovorimo sastanak sa ministrom Dinkićem, jer i dalje imamo poverenje u državu, ali nam još niko iz Ministarstva nije izašao u susret – ističe Tasić.

U Ministarstvu, međutim, tvrde da je u ranije bilo sastanaka sa bivšim radnicima ovog preduzeća. Ističu i da je stigao najnoviji zahtev „geneksovaca” za razgovor sa predstavnicima Ministarstva, kao i da će sastanka biti.

Inače, imovina preduzeća „Geneks” prodata je u martu prošle godine za 148.800.999 evra konzorcijumu koju čine „IHG menadžment” iz Holandije i kompanija „NBG propertis” iz Beograda, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

N. Miković

[objavljeno: 01/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.