Gde su nestali helikopteri? Rusi kasne s isporukom

Izvor: B92, 12.Okt.2020, 18:42

Gde su nestali helikopteri? Rusi kasne s isporukom

Sarajevo -- Rok da Rusi isporuče jedan od tri kupljena helikoptera Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je istekao.

Ipak, letelica još uvek nije stigla,a u MUP-u RS kažu da sve kasni zbog epidemije koronavirusa.

Podsećamo, Republika Srpska, posredstvom MUP-a, kupila je od "Helikoptera Rusije" tri helikoptera za oko 41,6 miliona maraka.

Jedan helikopter je sa medicinskim modulom, dok dva imaju dodatnu opremu za potrebe policije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Tenderom je bilo definisano da helikopter sa medicinskim modulom bude isporučen u roku od osam meseci od uplate avansa, odnosno u septembru ove godine.

Međutim, letelica još nije stigla u Srpsku, a u MUP-u za Capital kažu da je razlog kašnjenja epidemija koronavirusa.

"Procedure koje se odnose na nabavku i isporuku helikoptera za potrebe Ministarstva, trebalo bi da budu završene do kraja godine, odnosno helikopter će biti isporučen do tada. Celokupan postupak nabavke je usporen zbog epidemije koronavirusa u BiH i svetu", istaklu su u MUP-u.

Dodali su da su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a RS tek sad na predviđenoj obuci u Rusiji, a sama obuka bila je predviđena za jun ove godine.

Naime, jedna od stavki nabavke helikoptera jeste i obuka.

Portal Capital objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

U cenu helikoptera treba da bude uključena njihova isporuka, kao i obuka dva pilota i dva stručnjaka inženjersko-tehničkog osoblja za svaki helikopter, rezervni delovi, sredstva zemaljskog održavanja specijalne namene, sredstva za kontrolu i neophodan alat.

Prvi helikopter trebalo je da stigne u septembru 2020. godine, drugi do maja 2021, a treći u januaru 2022. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.