Gde su najveće plate u Srbiji

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su najveće plate u Srbiji

Prosečna neto plata u decembru 12 odsto je veća nego u decembru 2018. i iznosi 59.772 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. Stručnjaci ocenjuju da je rast posledica i povećanja plata u javnom sektoru, ali i odlaska kvalitetnih radnika. Predsednik Srbije najavljuje novo povećanje prosečne zarade već za mart, kada će, kako kaže, prosečna plata biti 515 evra.
Najveću prosečnu decembarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << platu zaradili su zaposleni u sektoru informisanja i komunikacija. Zatim slede radnici u finansijskoj delatnosti, rudarstvu i energetici.

Podaci pokazuju i da oni s najvišim primanjima žive u Beogradu – i to na Vračaru i Novom Beogradu. Dok su na dnu liste, s prosečnom neto zaradom od oko 39.000 dinara, stanovnici Bojnika i Vlasotinca.
"U decembru, u odnosu na novembar, zarada je porasla 6,1 posto, ali kad se uđe u strukturu u privatnom sektoru, 8,4 odsto je porasla prosečna zarada, a u javnom sektoru 2,2 odsto", navodi Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.
Zaposleni u javnom sektoru povećanje su osetili još na novembarskom obračunu – najveće medicinski radnici, lekari, zaposleni u ustanovama za socijalnu zaštitu. To je, prema oceni stručnjaka, između ostalog, uticalo i na rast plata u privatnom sektoru.
"Tržište rada s jednim deficitom radne snage utiče na povećanje plata u privatnom sektoru. A s druge strane i u javnom sektoru bi moralo doći do daljih povećanja plata, zato što nam preti oseka, odnosno nestajanje, odlazak najboljih profila, pa i penzionisanje kadrova iz javnog sektora", navodi Kovačević.
Nebojša Savić, profesor Fakulteta FEFA, navodi da sve zavisi od BDP-a.
"Sve zavisi od toga šta će se dešavati sa našim Dži-Di-Pijem u ovoj godini. Projekcije za Dži-Di-Pi ostale su na projekciji četiri odsto, tu projekciju drže MMF i Svetska banka. Ako bi bio više, to bi bilo bolje", objašnjava Savić.
Novo povećanje prosečne zarade predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje već u martu. "Prosečna plata u martu iznosiće 515 evra. I tada će se videti prava slika po pitanju rasta plata, s obzirom na to da će se uračunati i rast minimalne zarade od oko 11 odsto za oko 350.000 ljudi."
Posle povećanja, minimalna zarada iznosi 30.022 dinara. Iako je za 4.000 veća nego 2019. godine, ona i dalje ne dostiže minimalnu poštrošačku korpu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Najviše plate u Beogradu, najniže u Vlasotincu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 09:31

Prosečna neto plata u decembru 12 odsto je veća nego u decembru 2018. i iznosi 59.772 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. Stručnjaci ocenjuju da je rast posledica i povećanja plata u javnom sektoru, ali i odlaska kvalitetnih radnika. Predsednik Srbije najavljuje novo povećanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.