Gde su konfekcionari iz Rekovca

Izvor: B92, 01.Sep.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su konfekcionari iz Rekovca

Kraguevac -- Konfekcija Leona Tek, slovenačko-srpsko preduzeće, već četiri meseca pokušava da zaposli još trideset konfekcionara, kako bi kompletirala proizvodnju.

To možda i ne bi bila vest da nije reč o Rekovcu, varošici, koju mladi masovno napuštaju jer u njoj, kako tvrde, nemaju nikakvu perspektivu.

Nova proizvodna hala, nova oprema, osmočasovno radno vreme. Šezdest radnica šije radna odela za kompaniju "Jumko" i za sada, kako kažu, nemaju razloga da se bune.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U zavisnosti od učinka, ovde se može zaraditi između 19 i 25.000 dinara. Suvlasnik ove slovenačko-srpske kompanije Živko Miladinović kaže da se radnici konfekcionarske struke za posao raspituju, ali i da najverovatnije odustaju zbog udaljenosti Rekovca.

"Mislim da mi imamo trenutno najveće plate što se tiče tekstila. Kad gledamo plate koje su na jugu, u "Jumku", "Prvom maju", naše plate su gotovo duplo veće", kaže Miladinović.

U čemu je problem pokušali smo da saznamo i u lokalnoj samoupravi. Prvi čovek opštine Predrag Đorđević kaže da je nekada u Rekovcu postojala fabrika tekstila, ali da je taj kadar već u penziji. Rešenje za zapošljavanje mladih iz ovog kraja vidi u obuci ili prekvalifikaciji.

"Očekuje se tu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, kroze mere podsticaja za obuku, ali i mi smo, koliko god da je u budžetu teško, spremni da podržimo takvu meru", kaže Predrag Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

Loša privatizacija uništila je nekoliko preduzeća, šanse za posao minimalne. Zbog toga mladi masovno napuštaju Rekovac, dok se okolna sela gase, kaže student prava i pokretač "Levačkih novina" Dejan Mihajlović koji je rešen ovde da ostane.

"Nadu vidim pre svega kad bi se otvorilo neko malo ili srednje preduzeće sa malim kapacitetima, koji bi pokrenuli ovaj kraj, jer dokle god su se razvijali obližnji gradovi Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Rekovac je slabio", kaže Dejan Mihajlović, student i novinar.

Nadu u bolje sutra budi i plan slovenačkog "Laboda" da kompletnu proizvodnju preseli u Levač, gde bi posla bilo za još oko 200 konfekcionara. Ali za početak, prvo treba naći njih trideset.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gde su konfekcionari iz Rekovca

Izvor: B92, 01.Sep.2013

Kraguevac -- Konfekcija Leona Tek, slovenačko-srpsko preduzeće, već četiri meseca pokušava da zaposli još trideset konfekcionara, kako bi kompletirala proizvodnju...To možda i ne bi bila vest da nije reč o Rekovcu, varošici, koju mladi masovno napuštaju jer u njoj, kako tvrde, nemaju nikakvu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.