Izvor: Politika, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde nestade Geneks

Kako su kandže predstečajnih i stečajnih postupaka, prenošenja imovine, umanjenja kapitala, uopšte ščepale veliko preduzeće Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, nedavno je izjavio da će nekada najveće jugoslovensko preduzeće "Generaleksport" (Geneks) biti privatizovano do 1. jula 2007. godine.

– Kako uopšte govoriti o privatizaciji bilo kojeg preduzeća, a kamoli tako značajnog kao što je "Geneks", kada se ne zna šta je sa kapitalom u inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bivšim republikama SFRJ, kada se uopšte ne zna ko su poverioci "Geneksa" i kolika su dugovanja i potraživanja kompanije – pita se Zorica Stefanović-Sekuloski, predsednica Udruženja radnika penzionera i bivših radnika Kompanije "Generaleksport" d.p. Beograd.

Članovi ovog udruženja nedavno su protestovali zahtevajući smenu rukovodstva, isplatu akcija bivšim radnicima, zaustavljanje privatizacije dok se ne okončaju pokrenuti sporovi pred Trgovinskim sudom i utvrđivanje prave vrednosti "Geneksa".

Kako su kandže predstečajnih i stečajnih postupaka, prenošenja imovine, umanjenja kapitala, uopšte ščepale veliko preduzeće?

Radoman Božović 4. novembra 1999. godine, kao tadašnji direktor "Geneksa" osniva novo preduzeće "Konsalting internešenel CG" d.o.o. sa namerom da 99 odsto kapitala "Geneksa" prenese na njega. Možda pomalo neobično, a možda sasvim očekivano, Božović je samog sebe postavio i za direktora novoosnovanog "Konsalting internešenela CG" d.o.o. To preduzeće je u toku istog dana kada je nastalo, iz društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), postalo društveno preduzeće (d.p.) imena "Internešenel CG" d.p.(ICG).

"Geneks" je za vreme Radomana Božovića, kao i kasnije, za vreme Milorada Savićevića bio u predstečajnom postupku.

– Umanjenje osnovnog kapitala "Geneksa" dok se nalazio u predstečajnom postupku jeste "van pameti" i u potpunosti na štetu preduzeća – smatra Sekuloski.

Preduzeće je 31. avgusta 1997, prema podacima objavljenim u "Službenom glasniku" 9. juna 2000. godine, vredelo četiri milijarde i 83 miliona dinara. Kada je Božović osnovao "Internešenel CG", pokušao je da na to preduzeće prebaci sav kapital preduzeća, izuzev imovine u vrednosti 17.936.770 dinara koja je trebalo da ostane u vlasništvu "Geneksa".

Trgovinski sud u Beogradu rešenjem iz avgusta 2002. godine odbio je prijavu kojom se predlaže umanjenje, odnosno prenos kapitala iz "Geneksa" u "Internešenel CG" uz obrazloženje da nisu namireni poverioci. "Geneksovu" žalbu koja je usledila odbacio je Viši trgovinski sud. "Geneksu", dakle, ostaje sav kapital.

Ipak, postupak stečaja nad preduzećem otvara se 21. februara 2003. godine i to na osnovu predloga Narodne banke iz 1997. godine u kojem se navodi da je "Geneks" bio insolventan 60 dana. Neizmirene obaveze kompanije u tom trenutku iznosile su 96 miliona dinara.

Uporedo sa ovim dešavanjima u "Geneksu", prema rečima Sekuloske, odvija se i ubrzano prebacivanje preostalih radnika "Generaleksporta" u ICG.

– Zajedno sa članovima Upravnog odbora, Miodrag Savićević donosi odluku da se što hitnije prebaci oko 200 radnika iz "Geneksa" u ICG. Posle ove egzibicije u preduzeću ostaje 21 zaposleni, jer je 15 radnika odbilo da potpiše prelazak u ICG, a zaprećeno je da će oni koji ne pređu u ICG dobiti otkaz. Tako je i bilo. Nas 15 dobili smo otkaze i tada je šestoro zaposlenih koji su ostali, a bili su po volji Savićevića, činilo Skupštinu kompanije – istu onu skupštinu koju je, u trenucima najvećeg uspeha preduzeća, činilo 8.000 radnika. Šestočlana skupština donela je odluku da se sprovede u Trgovinskom sudu oborena odluka o umanjenju kapitala iz 1999. godine – objasnila je Sekuloski.

Napominje i da je Jovan Vranjković, tadašnji zamenik direktora Savićevića, a sadašnji, nedavno postavljeni direktor ICG-a, na skupštini zapravo obavestio šestoro ljudi o sprovođenju odluke iz 1999. godine kojom se kapital "Geneksa" prebacuje u ICG. Rešenjem Trgovinskog suda u Beogradu od 30. septembra 2003. godine, istog onog koji je prvu odluku o umanjenju kapitala "Geneksa" osporio, ovom preduzeću se umanjuje kapital i njegovih 99 odsto se prenosi na ICG.

Jovan Vranjković, sadašnji direktor ICG-a danima nije odgovarao na pozive novinara "Politike", izbegavajući ili odbijajući da odgovori na tvrdnje Zorice Sekuloski. Vranjković je sa nama razgovarao samo jednom, tada je objasnio da je preduzeće pred privatizacijom i da ne vidi na koji način bi, u tom smislu, pomogao intervju u "Politici".

Udruženje radnika penzionera i bivših radnika Kompanije "Generaleksport" d.p. Beograd organizovaće, verovatno do kraja ove nedelje, protest, jer ih, kako oni kažu, "ministar Dinkić nije pozvao na razgovore u vezi sa sudbinom 'Geneksa', a obećao je".

Borko Pavićević

[objavljeno: 29.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.