Gde je 130 milijardi?

Izvor: S media, 28.Okt.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je 130 milijardi?

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da se "ne zna" kako se godišnje troši 130 milijardi dinara budžetskih sredstava, što je rezultat nasleđenog stanja.

Dragutinović je istakla da je po dolasku na mesto ministra finansija nasledila nedovoljno odgovornu fiskalnu politiku, odnosno strukturni debalans, koji znači da su rashodi veći od prihoda za tri do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dragutinović je precizirala da zakon omogućava sopstvene prihode >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << indirektnih i direktnih budžetskih korisnika koji iznose oko 100 milijardi dinara ili tri odsto BDP-a, i ta sredstva se pretežno troše van budžetskog procesa.

Prema njenim rečima, "ne vidi" se ni kako se troše sredstva od projektnih zajmova, donacija i razvojna pomoć iz fondova iz EU, što prema njenim rečima, ne mora da znači da se troše neracionalno, ali se to ne vidi.

Ministarka je napomenula i da je dodatno 35 milijardi dinara rezultat različitih poreskih izuzetaka. Najbolji primer je porez na dobit, navela je i dodala da su prema najnovijm podacima izuzeća za porez na dobit veća od prikupljenog poreza.

Dragutinović je navela i da postoji oko 50 državnih agencija, fondova i direktorata, od kojih je najveći broj formiran 2004. i 2005. godine, i od kojih su neke nezavisne od budžetskih sredstava, iako su formirane sredstvima iz budžeta, dok su neke na budžetu. I jedne i druge su van budžetskog procesa, rekla je ona i dodala da je nasleđen i nejasan budžetski tretman javnih preduzeća.

Ministarka je naglasila da je donošenjem zakona o državnoj pomoći prvi put uspostavljena kontrola državne pomoći, gde nisu samo subvencije, već i poreska izuzeća, neki krediti i garancije, što ukupno iznosi 120 milijardi dinara, odnosno oko četiri odsto BDP-a. Prema njenim rečima, normalna državna pomoć je do 1,5 odsto BDP-a, a u zemljama u tranziciji dva odsto.

Dragutinović je ukazala da je javna potrošnja proteklih godina bila 44,5 odsto BDP-a, a u 2010. godini biće smanjena na 42,5 odsto BDP-a, dok će fiskalni kapacitet Srbije u narednoj godini biti oko 38 odsto BDP-a.

Ona je dodala da budžetski deficit sam po sebi nije loš, već je normalan instrument države, ali samo ako je rezultat investicija i stabilizacione politike, dodajući da bi u prosperitetnim vremenima država trebalo da ima suficit, a u krizi deficit.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.