Gastarbajteri poslali 2,4 mlrd. EUR

Izvor: B92, 13.Nov.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gastarbajteri poslali 2,4 mlrd. EUR

Beograd -- Po osnovu ukupnih doznaka od januara do septembra ove godine, u zemlju slilo 2,4 milijarde evra, što je za 44 odsto više nego lane, podaci su NBS-a.

Naši građani koji rade u inostranstvu sve više novca šalju u zemlju. Osim što pomažu najbližima i familiji, gastarbajteri sve više štede u domaćim bankama, jer su kamate najveće u Evropi. U poslednjih pet godina, devizni priliv od ukupnih doznaka iznosio je 11,8 milijardi evra.

Naši građani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najviše novca šalju neformalnim kanalima (da bi izbegli plaćanje bankarskih provizija), odnosno preko prijatelja,rođaka ili vozača autobusa. Najviše novca stiže iz Nemačke, gde je i najveći broj naših ljudi na privremenom radu, ali i iz Irske, jer je iz ove zemlje najjeftiniji transfer deviza.

Prema istraživanju „Migracije i razvoj" koje je sprovelo Nemačko društvo za tehničku saradnju, od oko 400.000 Srba u Nemačkoj, njih 88 odsto šalje doznake u domovinu. Prema tom istraživanju, oni su u Srbiju poslali skoro 243 miliona evra, a još tri miliona evra se u zemlju slilo u vidu nemačkih penzija.

Svetska banka smatra da još toliko novca iz Nemačke u Srbiju dolazi neformalnim kanalima, pa, prema njihovim procenama, ukupne doznake iz Nemačke iznose 476 miliona evra.

Svaki drugi gastarbajter ima otvoren račun u banci u Srbiji

Za transfer novca najpovoljnija je Komercijalna banka. Za prosečan priliv od 250 evra, naknada je pet evra, a za iznose veće od 1.000 evra, samo deset evra, i to fiksno. Ostale banke naplaćuju provizije za transfer deviza iz inostranstva u zemlju, u proseku od 0,15 odsto, ili minimum 300 dinara, do 0,4 odsto, ili maksimum 40.000 dinara. Pravilo je da je provizija niža što je veći iznos deviza koje dolaze na račun.

Ali, iako svaki drugi gastarbajter ima otvoren račun u nekoj od poslovnih banaka u Srbiji, oni preko polovine doznaka šalju neformalnim kanalima. Indikativni su i rezultati ankete, koju je od 4. decembra prošle do 12. januara ove godine sproveo GTZ među Srbima u Nemačkoj kojima najmanje jedan roditelj ima emigrantsko poreklo.

Više od 87,5 odsto ispitanika šalje novac, od čega četiri petine to čine da bi finansijski podržali rođake i prijatelje, a četvrtina tim novcem finansira svoje nekretnine u Srbiji.

Pri tome, čak 75 odsto ispitanika povremeno lično donose novac, njih 43,7 odsto novac šalje preko rođaka i prijatelja koji putuju u Srbiju, polovina njih s vremena na vreme uplaćuje novac preko banaka, trećina koristi usluge Vestern juniona, a 12,5 odsto ispitanika poštanskim uplatnicama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evro se šalje kući

Izvor: Večernje novosti, 12.Nov.2009, 22:10

Naši građani koji rade u inostranstvu sve više novca šalju u zemlju. Osim što pomažu najbližima i familiji, gastarbajteri sve više štede u domaćim bankama, jer su kamate najveće u Evropi. U Srbiju ušlo oko 2,4 milijarde evra

Nastavak na Večernje novosti...

Doznakama stiglo 2,4 milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 13.Nov.2009

BEOGRAD,  Po osnovu ukupnih doznaka od januara do septembra ove godine, u zemlju slilo 2,4 milijarde evra, što je za 44 odsto više nego lani, podaci su NBS-a. Naši građani koji rade u inostranstvu sve više novca šalju u zemlju. Osim što pomažu najbližima i familiji, gastarbajteri sve više...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.