„Gaspromnjeft” bi da zaduži NIS

Izvor: Politika, 29.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gaspromnjeft” bi da zaduži NIS

Umesto da sami izdvoje 500 miliona evra za modernizaciju srpske naftne kompanije, Rusima bi više odgovaralo da se NIS zaduži, a da „Gaspromnjeft” bude garant za kredit

Kupoprodajni ugovor „Naftne industrije Srbije" i ruskog „Gaspromnjefta" neće, najverovatnije, biti potpisan do 22. novembra, kako je najavljeno tokom poslednje posete Sergeja Šojgua, ruskog ministra za vanredne situacije. Srpski pregovarači su već uputili dopis ruskom partneru sa zahtevom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se taj rok pomeri do kraja godine, kako je i predviđeno Protokolom o NIS-u, da bi se do tada ispeglali svi detalji oko preuzimanja 51 odsto akcija srpske naftne kompanije, saznaje „Politika" iz izvora bliskih pregovaračkoj grupi.

Kao jedan od glavnih razloga za odlaganje navodi se što se u finišu pregovora ne zna kako će ruski „Gaspromnjeft" obezbediti 500 miliona evra za modernizaciju NIS-a. Kešom ili kreditom. Iako su srpski pregovarači, tvrdi ovaj izvor, očekivali da će i tih 500 miliona evra biti u gotovini i da će se odmah startovati s modernizacijom, s druge strane stižu drugačije najave.

„Gaspromnjeftu", naime, više odgovara da NIS uzme kredit od 500 miliona evra a da Rusi budu garant da će taj novac biti vraćen!

Ruska strana, na taj način zapravo, koristi sve nedorečenosti Protokola o NIS-u potpisanog u Moskvi, kojim se Rusi ne obavezuju da iskeširaju i taj deo para. U navedenom dokumentu doslovce piše da: „’Gaspromnjeft’ preuzima na sebe obavezu da sprovede rekonstrukciju i modernizaciju tehnološkog kompleksa NIS sa ukupnim iznosom investicija od najmanje 500 miliona evra i to u periodu od 2008. do 2012. godine".

Iako srpski pregovarači ne bi smeli ovu stvar da ostave nedorečenu, jer bi u suprotnom ispalo da Rusi 51 odsto akcija NIS zaista dobijaju za simboličnih 400 miliona evra, čini se da će ipak biti kako oni kažu. I to najviše zato što je zbog svetske ekonomske krize teško naći partnera koji će isplatiti u gotovom 400 miliona evra za NIS i još 500 uložiti u modernizaciju.

Problem srpske strane jeste to što je nespremno dočekala predlog ugovora koji je „Gaspromnjeft" dostavio pre mesec dana. Još nije počelo ni prebacivanje imovine s Republičke direkcije za imovinu na NIS, što znači da ta kompanija i dalje raspolaže samo logom i pečatom firme.

U međuvremenu su pojedini ministri u vladi zatražili da se hoteli i odmarališta NIS-a izuzmu iz prodaje i da se oni naknadno po tržišnoj vrednosti ponude nekom drugom kupcu. Odnosno, da nikako ne idu u paketu s prodajom rafinerija, pumpi i poslovnih zgrada NIS-a, jer vrede mnogo više od 400 miliona evra.

Srpska strana će naredne pregovore iskoristiti da obaveže „Gaspromnjeft" da u paketu sa NIS-om preuzme i „Petrohemiju" i za to plati između 100 i 200 miliona evra. Ukoliko „Petrohemija" ostane tehnološki izdvojena iz NIS-a, dovodi se u pitanje njena i sudbina zaposlenih.

Upitan kako će biti rešeno pitanje naftnih i gasnih bušotina, isti izvor kaže da će se Rusima dati pravo na eksploataciju rudnog blaga, ali da oni neće biti vlasnici, što nigde u svetu nije praksa.

Na pitanje šta je garancija da će kupoprodajni ugovor, pored svih nejasnoća, ipak biti realizovan, kako naš izvor kaže, izvesno je da će do toga doći. Boris Tadić, predsednik Srbije koji je 25. januara prisustvovao potpisivanju međudržavnog sporazuma u Moskvi, sada je garant da ceo posao mora da bude doveden do kraja. Kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja s Rusima, u Upravni odbor NIS-a imenovani su upravo najbliži saradnici predsednika.

Jasna Petrović

[objavljeno: 30/10/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Gasprom bi da zaduži NIS

Izvor: B92, 30.Okt.2008, 03:37

Beograd -- Kupoprodajni ugovor Naftne industrije Srbije i ruskog Gasproma najverovatnije neće biti potpisan do 22. novembra, kako je bilo najavljeno, piše Politika... List se poziva na izvore bliske pregovaračkoj grupi. Srpski pregovarači su, kako je navela Politika, već uputili dopis ruskom partneru...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.