Izvor: Blic, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom traži izgradnju gasovoda i privatizaciju NIS-a

Tokom današnjeg susreta predsednika Upravnog odbora Gasproma sa najvišim zvaničnicima Srbije u Beogradu, posebna pažnja bila je posvećena perspektivama realizacije velikih investicionih projekata u Srbiji, saopštio je Gasprom.



U saopštenju se navodi da su strane razmotrile pitanja saradnje u gasnoj i naftnoj sferi, a da je posebna pažnja posvećena perspektivama realizacije velikih investicionih projekata u Srbiji.

U razgovorima je navedeno da "Gasprom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmatra kao jedinstven kompleksni projekat pitanja učešća kompanije u privatizaciji Naftne industrije Srbije, razvoj gasno-transportnog sistema u okviru projekta 'Južni potok' i mogućnosti podzemnog skladišta gasa za obezbeđivanje isporuka u republiku i tranzita u treće države", piše u saopštenju.

Gasprom je saopštio da je na sastanku sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom rečeno da se "donošenje odluke o ukazanim projektima i njihova realizacija vremenski podudaraju i treba da se razmatraju kao kompleksan projekat".

Pored toga, naveo je ruski gasni gigant, tokom pregovora strane su razmotrile perspektive razvoja zajedničkog rusko-srpskog preduzeća "Jugorosgas".

Gasprom podseća da je 2006. godine Gaspromeksport izvezao u Srbiju oko dve milijarde kubnih metara gasa, a da je u decembru te godine između Srbijagasa i Gasproma potpisan Memorandum o razumevanju, koji je učvrstio nameru da se razmotri mogućnost izgradnje novog gasovoda preko Srbije.

Koštunica: Strateška saradnja sa Gaspromom interes Srbije

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je u interesu Srbije da uspostavi stratešku saradnju sa ruskom naftno-gasnom kompanijom Gasprom, jednom od najvećih energetskih firmi u svetu.

Koštunica je to kazao u razgovoru sa zamenikom predsednika Saveta direktora Gasproma Aleksejom Milerom, a saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj Memoranduma o razumevanju koji je Srbija prošle godine potpisala sa tom kompanijom, a kojim se planira izgradnja gasovoda kroz Srbiju.

Razgovarano je i o projektima razvoja energetskog sektora u Srbiji i istaknuto da Srbija ima mogućnosti da postane regionalni lider u tom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da se u buduće održavaju stalni sastanci, kako bi se proširila saradnja u sferi energetike, navodi se u saopštenju.

U razgovoru su učestvovali i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.