Gasovod i naftovod u svojini države

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasovod i naftovod u svojini države

BEOGRAD - Zakon o javnoj svojini spada među najvažnije reformske sistemske zakone jer rešava pitanje svojine u skladu sa Ustavom, a treba da bude usvojen do 31. decembra, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić, na početku javne rasprave o nacrtu tog zakona. Prema njegovim rečima, javna rasprava će biti održana na šest skupova tokom oktobra, nacrt će polovinom novembra biti dostavljen vladi, a u decembru će biti prosleđen Skupštini na usvajanje po hitnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << postupku.

Prva rasprava održana je juče na republičkom nivou, u njoj su učestvovali organi i preduzeća, a naredne će biti na pokrajinskom i na opštinskom nivou. Novi zakon predviđa javnu svojinu nad objektima koji su od opšteg značaja i privatnu svojinu u javnim preduzećima i ustanovama. On će omogućiti veliki razvoj opština i gradova jer će im dopustiti da raspolažu svojom imovinom, a dosadašnje analize pokazale su da lokalne samouprave gube oko 100 miliona evra. Pored javne, država, pokrajina, grad i opština mogu imati i svoju privatnu svojinu. To će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da uzimaju kredite i izdaju municipalne obveznice, kao i da formiraju partnerstvo javnog i privatnog sektora, rekao je Ilić.

On je dodao da je usvajanje zakona i jedan od uslova za pristupanje EU, a omogućiće i ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela ratifikovanjem Povelje EU o lokalnoj samoupravi. Novi zakon će poništiti važeći iz 1995. godine kojim su javna preduzeća izgubila pravo svojine nad određenim objektima, što će im sada biti vraćeno. Preduzeća će steći pravo svojine, a njihov osnivač će steći pravo na udeo ili akcije ili osnivačka prava.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije su ukazali da nije jasno kakav je položaj 11 zavisnih preduzeća koje je osnovao EPS, jer ona nemaju status javnih preduzeća, a nisu ni privatna, što se odnosi i na rudnike uglja „Kolubara“ i „Kostolac“. Predstavnici JP „Transnafta“ su ukazali da ostaje nejasno kako će investitori ulaziti u izgradnju naftovoda i gasovoda, s obzirom na to da je predviđeno da oni budu isključivo u državnoj svojini.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Opštine i Vojvodina ponovo će posedovati imovinu

Izvor: EMportal, 06.Okt.2008, 17:37

Nov zakon o javnoj svojini predviđaće da pokrajinski i organi lokalne uprave imaju pravo javne svojine i svojine (privatne), rekao je Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija na prvoj javnoj raspravi o Zakonu o javnoj svojini u Palati Srbije.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.