Gašenje nuklearki Nemačkoj nije nanelo nikakvu štetu

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 20:33

Gašenje nuklearki Nemačkoj nije nanelo nikakvu štetu

Nemački energetski sistem nije imao nikakvih problema posle gašenja tri poslednje nuklearne elektrane sredinom aprila, ocenila je jedna ekspertkinja.

Snabdevanje energijom nakon napuštanja nuklearne energije ide veoma dobro, rekla je Klaudija Kemfert (Claudia) iz Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja.

"Preostala tri nuklearna reaktora su proizvodila nešto manje od šest odsto električne energije" u Nemačkoj, rekla je Kemfert za list Augsburger algemajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od ponedeljka.

Energiju iz nuklearki bilo je lako zameniti: "U Nemačkoj je značajno povećana proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora", objasnila je Kemfert.

Pojeftinila je, naglasila je, i struja i to baš u vreme gašenja nuklearki. U maju je cena struje na berzi u proseku bila 82 evra za megavat čas dnevno, što je ranije poslednji put bilo u julu 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.