Gasa dovoljno do 24. januara

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasa dovoljno do 24. januara

Posle navedenog datuma minimalne količine gasa. – Neće se čekati Rusi za „Banatski Dvor”

Vlada Srbije učiniće sve da obezbedi minimum potrebnih količina gasa, ukoliko se spor Rusije i Ukrajine ne razreši do 24. januara, do kada Srbija ima obezbeđene isporuke gasa iz Nemačke i Mađarske, rekao je Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike.

– Ukoliko spor do tada ne bude rešen, učinićemo sve u okviru realnih mogućnosti da obezbedimo minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << količine gasa potrebne Srbiji, a koristićemo, kao i do sada, mazut i ostale potencijale kojima raspolažemo – istakao je Škundrić na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je podsetio da je republička vlada na sednici u četvrtak preduzela dodatne mere da obezbedi dovoljno energenata za period koji je pred nama. U slučaju potrebe, vlada je odlučila da uveze određenu količinu mazuta i da „Beogradskim elektranama” iz robnih rezervi pozajmi 7.700 tona tog energenta.

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa”, podsetio je da naša zemlja svakog dana uveze 4,7 miliona kubnih metara gasa iz skladišta iz Mađarske i Nemačke. To je, uz milion kubnih metara domaće proizvodnje, dovoljno za prioritetne i individualne potrošače, deo privrede i osam toplana koje nisu mogle da zamene gas mazutom.

Ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, kaže Bajatović, Srbija će od tih zemalja i u narednih osam dana dobijati količine gasa dovoljne za toplane i individualne potrošače.

– To znači da će stanovi do tada sigurno biti topli. Da bismo se obezbedili pokušaćemo da nabavimo bar još jedan milion kubika gasa iz Austrije – rekao je Bajatović.

On je istakao da će „Srbijagas” svim ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Srbiji od ponedeljaka, 19. januara, početi da isporučuje prirodni gas. Školama je zbog zimskog raspusta bila obustavljena isporuka gasa, a prethodnih dana su nadležni iz nekoliko gradova predlagali da se produži školski raspust dok se ne obezbede redovne isporuke tog energenta iz Rusije.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić tvrdi da Srbija ima rezervi mazuta za narednih deset dana, dodajući da naša zemlja od početka energetske krize nije uvozila ni mazut, ni električnu energiju.

– U Srbiji će ubuduće biti regulisano zakonom da toplane moraju imati supstituciju, da mogu da rade na neki drugi energent, a ne samo na gas.Cena ovog energenta mora biti uvećana zbog kursnih razlika, a to će se dogoditi i sa cenom električne energije – naglasio je Mrakić.

On je istakao da će proširenje i osposobljavanje podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor” biti prioritet u Srbiji ove godine.

– Srbija neće čekati da Rusi odluče da li će učestvovati u proširenju kapaciteta skladišta gasa „Banatski Dvor”, jer želimo da to skladište osposobimo što pre. Naša zemlja će odvojiti sredstava za domaće skladište gasa koji će se smatrati našim udelom u zajedničkom energetskom aranžmanu sa Rusijom – rekao je Mrakić.

Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić smatra da bi zbog problema sa snabdevanjem gasom država trebalo da podnese tužbu protiv Ukrajine. On je podsetio da se dugoročni ugovori sklapaju tako da se jedino u slučaju havarije ili više sile prekida dotok.

– Ovde se ne radi o tome, već o nameri Ukrajine da prekine snabdevanje, isključili su kompresorsku stanicu koja snabdeva nas i Mađare. Ukoliko bi tužba bila rešena u našu korist, dobili bismonovčano obeštećenje – rekao je Vuletić.

Komentarišući najavu da bi Unija poslodavaca Srbije mogla da zbog gubitaka zbog neredovnog snabdevanjem gasom tuži našu državu, Vuletić je rekao su kompanije bile u obavezi da imaju rezervno gorivo za pokretanje svojih mašina.

– Kada se gradi jedna fabrika, ona se uvek projektuje tako da ima i rezerve goriva – napomenuo je Vuletić.

-----------------------------------------------------------

Privreda dnevno gubi 2,9 miliona evra

Gubici srpske privrede zbog gasne krize dva puta su veći od iznosa kojije potreban za osposobljavanje podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru, tvrde u Uniji poslodavaca Srbije. Prema njihovim podacima, šteta je oko 3,8 milijardi dinara.

Do sada se javilo 59 srpskih kompanija koje su smanjile ili u potpunosti obustavile proizvodnju zbog nestašice gasa. Dnevni gubici po kompaniji u proseku iznose 49.000 evra, tako da tih 59 kompanija dnevno izgubi 2.891.000 evra, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Dejan Spalović

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.