Gas poskupljuje u septembru

Izvor: Studio B, 06.Avg.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas poskupljuje u septembru

Agencija za energetiku saopštila je da bi gas za gomaćinstva u Srbiji od 1. septembra mogao biti skuplji za 4,4 odsto, a za sve kupce prosečno 5,7 odsto.

"Srbijagasu" je Vlada Srbije odobrila da u trećem kvartalu 2013. godine gas nabavlja po ceni od 453,35 dolara za 1.000 kubnih metara. Na osnovu te cene "Srbijagas" je obračunao da gas koji će isporučivati javnim snabedvačim tim energentom od septembra treba da košta 39,12 dinara po kubnom metru, što je za 6,4 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << više od dosadašnje cene.

U Srbiji posluju 32 preduzeća za distribuciju prirodnog gasa koji moraju da od Agencije za anergetiku dobiju saglasnost na cenu gasa koju isporučuju potrošačima. Agencija je procenila da će do sredine avgusta završiti ocenu odluka o cenama koje su utvrdili javni snabdevači gasa.

Po preliminarnom obračunu Agencije, očekuje se da će cena gasa u proseku za domaćinstva porasti za 4,4 odsto, a za sve kupce prosečno za 5,7 odsto. Javni snabdevači mogu da prihvate ponudu "Srbijagasa" ili da gas nabavljaju od drugih snabdevača, ukoliko je to za njih povoljnije. 

U saopštenju Agencije za energetiku je navedeno da se neće menjati cena pristupa sistemima za transport i distribuciju gasa (mrežarine) koje su utvrđene 2011. godine. Kupci priključeni na transportni sistem nemaju pravo na javno snabdevanje od januara 2013. godine, a od januara 2015. neće ga imati ni kupci priključeni na distributivne sisteme, izuzev malih kupaca i domaćinstava, podsetila je Agencija.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.