Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas poskupeo zbog jakog dolara

Prema poslednjim podacima potrošnja prirodnog gasa u 2013. godini kod domaćinstava opala za 11, a u privredi za 22 odsto

Domaćinstva u Srbiji plaćaće od narednog meseca prirodni gas skuplje za 5,6 odsto kod svih distributera osim kod „Srbijagasa” kod koga će taj energent poskupeti 13 procenata zbog promene cena korišćenja gasnih mreža. Tako će cena kubika kod „Srbijagasa” biti 52,4 dinara, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara, bez PDV-a, potvrdili su juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Agenciji za energetiku Srbije.

U obrazloženju ove odluke navodi se da su nabavne cene gasa izražene u dolarima u prvom kvartalu 2015. godine niže za 8,6 odsto, ali da će se od početka marta obračunavati nove, više cene nastale zbog rasta kursa dolara za 16,8 procenata od poslednje promene koje su bile u novembru.

Kao razlog zašto je kod „Srbijagasa” kubik skuplji za 13, a kod svih ostalih distributera za 5,56 odsto u AERS-u su naveli da je kod „Srbijagasa” došlo do promene cena korišćenja gasnih mreža, koje nisu menjane od 2011. godine, što je povećalo krajnju cenu gasa.

U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000 kuća, ima priključak na gas. Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj „Srbijagas” snabdeva sve javne distributere usklađuje se sa realnim troškovima po kojima i on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje, kaže Ljuba Maćić, predsednik AERS-a.

S obzirom na to da će u martu biti peto poskupljenje gasa od avgusta prošle godine, a da je cena nafte na svetskoj berzi pala za više od 55 dolara za barel, postavlja se pitanje dokle će gas poskupljivati i kako to da cena nafte koja ulazi u formulu za obračun gasa nikako nema uticaja na pojeftinjenje kubika?

Maćić, za „Politiku” kaže, da će se taj drastični pad cene nafte tek odraziti na cenu gasa, pa se očekuje da u narednom kvartalu kubik gasa bude jeftiniji 17 do 18 odsto.

– Cena gasa se menja kada dođe do promene nabavnih cena, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara. Promena je bila neminovna zbog rasta kursa dolara, kojim se plaća uvozni gas. Cena po kojoj se gas uvozi iz Rusije menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala, kaže on.

Maćić kaže da je prosečna potrošnja gasa kod domaćinstava oko 873 kubika, te da ona može da pada zbog činjenice da se manje troši, jer ni prošla zima, a ni ova nisu toliko hladne, ali da nema podatak da li dolazi do masovnog odjavljivanja domaćinstava koja troše gas.

Čitaoci koji se javljaju „Politici”, međutim, negoduju na stalno povećanje cene gasa ističući da je bilo perioda i kada je dolar padao, a cena gasa nije, zbog čega većina prelazi na grejanje drvima ili briketima, jer im je jeftinije.

Prema podacima AERS-a potrošnja gasa u 2013. opala je u  domaćinstvima za 11, a u industriji za čak 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže, da poslednje analize pokazuju da sve veći broj potrošača odustaje od grejanja na gas.

– U poslednje dve godine primetan je broj onih koji gas zamenjuju drugim energentima, ako imaju mogućnosti za to, jer im je gas skup. Nije veliki procenat onih koji traže alternativu, između dva ili tri odsto, ali je evidentirana tendencija pada, kaže on i dodaje da je to realno očekivati s obzirom na činjenicu da je grejanje na struju i dalje najjeftinije zbog toga što je cena struje i dalje gotovo socijalna kategorija.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 04.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.